Младежите са излезли през нощта без да уведомят спасителните служби

 

Лавина падна на Витоша, съобщиха от Планинската спасителна служба. Двама мъже на около 30 години, са загинали. Тялото на единия е открито в 09:47 ч. По-късно е намерено тялото и на неговия спътник. 

 

Смята се, че става дума за туристи, които не са скиори. Младитe хора сa предприели изкачване от хижа „Алеко" към горна станция на влек Заека. 

 

"Информацията дойде при нас в 4 часа сутринта от роднините", посочи Емо Нешев от Спасителната служба.

 

Инцидентът се е случил през нощта, когато температурите са били минус 20 градуса. Спасителната акция в района на Алеко вече приключи. В нея са участвали 14 спасители и две спасителни кучета.

 

"Странно е това нощно пребиваване в планината. През последната година и половина се наблюдава такава мода - хората да излизат нощно време в планината. Младежите са тръгнали без да уведомят планинските служби. Редно беше да минат и да ни кажат. Това би им дало някакъв шанс", изтъкна Нешев. 

 

Именно за Витоша степента на лавинна опасност в момента е най-висока. Това съобщават на сайта си от Планинската спасителна служба. Опасност, но от средна степен, има и за всички северни склонове на планините. Причината е вятърът. Той е пренесъл снежни маси и това увеличава нестабилността на снежната покривка. В Рила има предупреждение за района на ски писта "Маркуджик 3". Тя не работи. Всички останали писти са обработени и опасност за туристите няма.

 

Припомняме, че лавина падна в Пирин преди четири дни. Снежната маса се свлече заради скиори, карали извън очертанията на пистите. За щастие жертви и пострадали нямаше.