Българските и гръцките служби по следите на схема за търговия с новородени след разследване на Нова

 

Властите в Гърция и у нас – на крак след разследването на Нова за търговията с бебета. В Солун са започнали разпити. За първи път журналистически екип показа лицата на търговците и на майките, които продават децата си. 

 

Още по темата

Скандалните разкрития за пазара на новородени провокираха и проверка на версията за трафик на деца за търговия с органи. 

 

Между осем и 12 хиляди евро е цената на един човешки живот. Според признанията на участник в схемите за търговия с деца - само през единия от каналите месечно минават 10 български бебета. 

 

Според разказа на станалия свидетел и в полицията Пламен за болните деца, които не са продадени, се обсъждат варианти как да бъдат убити. Ужасът обаче не спира дотук.

 

„Някои деца се взимат за осиновяване и въпреки че детските органи не са годни, голяма част от тях за трансплантация, сме чували за канал за органи. Аз съм чувал за такъв канал и знам човек, който държи такъв канал и... Така говорят, така предполагам... Човекът ми казва така: „Пламене, докарай ми момче, момиче, не ме интересува на колко години е, никакви документи не искам да имам. И да няма документи, вика, не ме притеснява тази работа. Той не иска да има никакви документи това дете”, разказва Пламен Димитров. На въпрос колко пари дават за такова нещо, той отговаря -  5-6 хиляди евро. 

 

Законодателни пропуски и корумпирани нотариуси създавали предпоставки за все още недоказаната документно търговия с органи.  

 

Пламен Димитров споделя още, че някои от клиентките в престъпната схема си купували деца, защото не искали да развалят фигурите си след евентуална бременност.


Досега не съм видял някоя от майките да се колебае дали да продаде детето си”, казва Пламен.

 

Информацията е предоставена на властите.  

 

Част от разследването гледайте във видеоматериалите, а целия филм очаквайте в събота, 23 януари, в предаването „Ничия земя”.