Страната трябва да започне да охранява границите си, заяви Йоахим Херман

„Ако Гърция продължи да не изпълнява задълженията си по ефикасно защитаване на границата, както е в момента, може да се принуди да излезе от Шенген”. Това заяви вътрешният министър на най-мощната германска провинция Бавария Йоахим Херман на пресконференция в София, предаде БГНЕС.

 

Според министъра на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция ефективността на охраняването на гръцката граница не е достатъчно, има какво да се желае още. 

 

„Това не се касае само за търговията с оръжия, но и бежанската криза”, каза Йоахим Херман и похвали България, която изпълнявала много добре и ефективно ангажиментите си за опазване на границите си.

 

Баварският вътрешен министър беше категоричен, че целта на Германия е да намали рязко броя на прииждащите в страната бежанци, защото страната не е в състояние да приеме още 1 млн. бежанци през тази година. 

 

За тази цел се провеждат и разговори между федералното и турското правителства с идеята още на турска територия да се прекъсне потокът на бежанците и те да не напускат турската държава. Германия да заяви ясно и категорично, че не може да приеме такъв голям брой бежанци, както миналата година. Целта ни е това послание и да достигне и до страните, през които преминават бежанците. Те не искат да остават в Македония и България - това е ясно", коментира Херман.


Йоахим Херман взе участие в Международна министерска конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион, в която се включи и вътрешният министър Румяна Бъчварова. След края на конференцията той уточни, че разчита държавите-участници да се обединят около една обща декларация, засягаща четири теми - превенция, сигурност на границите, защита на граничната инфраструктура и обмяна на информация.


Според Херман въпросът със сигурността на границите е изключително важен, защото там се крие сигурността, относно ислямски тероризъм, чийто корени се крият в Близкия Изток, където са терористите, които нападат европейските държави. "За страните-членки на ЕС най-важни са външните граници на съюза, които трябва да бъдат добре защитавани. Всички сме заинтересовани да предотвратим влизането и излизането на терористи, които се опитват да използват насилие. За тази цел са важни много бързи и успешни акции, които ще включват приравняване и хармонизиране на начините, по които контролираме границите си и повече обмен на информация", изтъкна баварският вътрешен министър.


Той спомена, че успешно проведеният проект за сигурността на корабоплаването по река Дунав е успешен пример как да се организира и сигурността на външните граници на ЕС.