Вирусът се предава от човек на човек чрез ухапване на тигров комар

Датски турист, завръщащ се от Латинска Америка, е един от първите случаи на заразен със Зика вирус в континентална Европа в рамките на настоящата епидемия. Случаите на пострадали от нелечимото заболяване обхванаха Бразилия и други страни в региона. Зика предизвиква увреждания на плода при бременните жени.

 

„Датски турист, който е пътувал в Централна и Южна Америка, е диагностициран при връщането си със Зика вирус”, съобщиха от болницата в Аархус, Източна Дания, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС.

 

Във Великобритания вече също има няколко случая на пренасяне от страна на туристи.

 

Вирусът Зика се предава от човек на човек чрез ухапване на тигров комар, от който жените трябва да се пазят най-вече през деня. Признаците са като при грипно заболяване – температура, главоболие, отпадналост, а също кожни обриви. Те се появяват най-често от 3 до 12 дни след ухапването от комар.

 

При бременните жени вирусът може да се предаде на зародиша и да предизвика вродени малформации или смърт.

 

В Бразилия са документирани повече от 3500 случай на микроцефалия от октомври миналата година до януари. Анализи показват, че в четири от тези случая зародишите са развили малформацията по време на бременността заради вируса. Две жени са направили спонтанен аборт, а две други бебетата са починали малко след раждането.

 

В САЩ от 2007 г. досега са диагностицирани 26 случая на заразили се с вируса извън страната. Няма лечение, нито ваксина срещу Зика.

 

Заради сегашната епидемия властите в Салвадор предупредиха жените в страната да избягват забременяване през тази и следващата година.

 

Случаи на заразяване са регистрирани в Бразилия, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Френска Гвиана, Хаити, Хондурас, Мартиника, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Венецуела, Пуерто Рико. Същевременно в САЩ започнаха нови разработки по откриване на лекарство за зика.