ГЕРБ и част от Реформаторите застанаха зад номинацията

 

Депутати от управляващото мнозинство изслушаха номинираната за министър на образованието Меглена Кунева в парламента. 

 

След разговорите стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата. 83 депутати от парламентарната група ще гласуват за това да тя стане министър. Единствено Цветан Цветанов няма да гласува, тъй като е извън страната.  

 

13 от депутатите на Реформаторите ще застанат зад Кунева. Останалите 10 ще гласуват с „въздържал  се”. Освен ДСБ, сред тези които не са категорични в подкрепа си за нея, са и депутатите от гражданската квота на Блока. По този повод те понесоха тежка критика от колегите си.  

 

БДЦ дава 8 гласа за Кунева, а 3 ще се въздържат. 

Още по темата

 

Междувременно стана ясно, че Патриотичният фронт и АБВ няма да застанат зад номинацията. 

 

"Смятаме, че Кунева никога не е била в сферата на образованието и няма необходимите качества. Без да подценяваме нейните други качества", изтъкна Георги Кючуков от парламентарната група на партията. 

 

 

Допълнително ще бъде решено как точно ще гласуват в пленарна зала във връзка с кандидатурата на Кунева за министър - „против” или „въздържали се”, поясни народният представител.

 

БСП и ДПС отдавна заявиха, че са против кандидатурата на вицепремиера. 

 

Крайните сметки преди утрешното гласуване са следните: "За" Кунева ще грасуват ГЕРБ, и 13 от Реформаторите и част от БДЦ, или общо 104-ма депутати


Твърдо "против" са  от БСП, ДПС И АТАКА. Това прави 90 гласа. Част от Реформаторите, БДЦ и целият Патриотичен фронт ще се въздържат. Така че ако всички депутати бъдат утре в залата, кандидатурата на Кунева може и да не бъде одобрена

 
Наложи се тя да убеждава поотделно Патриотичния фронт, а до индивидуална среща с АБВ не се стигна. 

 

 

От „Атака” не спестиха критики по адрес на работата ѝ като главен преговарящ с ЕС и по думите им основен виновник за преждевременното затваряне на блоковете за АЕЦ "Козлодуй".

 

"Тя е стар кадър на ЦК на БКП. Ако я попитате, тя ще има готовност и за генерален секретар на ООН, и за ЮНЕСКО, и за Асамблея „Знаме на мира”, заяви Волен Сидеров. 

 

"Меглена Кунева е достатъчно твърда и решителна, за да имаме гаранции, че политическата воля ще бъде наложена и че целите ще се следват и ще бъдат изпълнени", изтъкна Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. 

 

"Тя съвсем не е човекът, който след такава бъркотия в министерството може да внесе необходимия респект и спокойствие", заяви на свой ред Атанас Мерджанов от БСП. 

 

Утре се очаква кандидатурата на Кунева да бъде гласувана и в пленарната зала. За да бъде избрана за министър на образованието, вицепремиерът трябва да събере повече от половината регистрирани народни представители. 

 

"За мен е важна политиката, какво ще решат парламентарните групи е тяхна работа", заяви Кунева след среща с Патриотите.

 

"Мога да направя това, което е в моите ръце, да отговоря на всички въпроси и да кажа как виждам нещата в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Предпочитам по-малко да кажа, повече да направя - това е изключително важна сфера за всички и сфера, от която България може да отскочи много напред. Надявам се това да се случи", подчерта тя. 

 

 

Видеа: БГНЕС