ДСБ пък настояха да отпадне днешното гласуване за номинацията

 

Кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър виси на косъм.

 

Днес ДСБ, които са част от Реформаторския блок, настояха да отпадне днешната точка за гласуване на номинацията на вицепремиера

 

Още по темата

От трибуната народният представител Атанас Атанасов се аргументира, че щом Бойко Борисов е на работно посещение в чужбина и не може да представи лично кандидатурата, няма пречка тази точка да се гласува утре или вдругиден, когато премиерът ще може да я представи пред парламента.

 

От своя страна Димитър Делчев от ДБГ взе думата и коментира, че няма пречка кандидатурата на Кунева да се гласува сега. 

 

В крайна сметка номинацията за нов просветен министър ще бъде гласувана в парламента. Това се очакваше да се случи към 14.00 часа.

 

Народното събрание реши да удължи работното си време, докато стане ясно дали Меглена Кунева ще бъде избрана за нов министър на образованието и науката, предаде БГНЕС.

 

Видео: БГНЕС

 

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов призова кандидатурата да бъде изтеглена и да започнат сериозни консултации.

 

"По-разумният подход е кандидатурата на Кунева да бъде изтеглена и да се проведат сериозни консултации - в това число и за подкрепа на опозицията, за да може около работата на МОН да се създаде висока степен на съгласие", изтъкна той. 

 

Още вчера АБВ заявиха, че няма да подкрепят номинацията на вицепремиера за министър.

 

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан изтъкна, че днешното гласуване ще покаже дали кабинетът Борисов 2 има управленска легитимност.

 

ДПС ще гласува против кандидатурата на Меглена Кунева за нов министър на образованието, защото партията е ясна и категорична опозиция в 43-тото Народно събрание. Това заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак по време на дебатите по гласуването на номинацията.


Станахме свидетели на излъганите надежди на 100 000 избиратели за това, че новото правителство, което ще дойде след последните парламентарни избори и което трябваше да осигури плавен преход към политическа стабилност, излъга. Формира се едно безпринципно мнозинство на основата - орел, рак и щука, с порочен генезис и безпринципен състав, в което се даде възможност на политически партии и коалицийки с минимално влияние в обществото да консумират огромен властови ресурс. Това правителство не даде никакви ясни гаранции, че ще продължи да осъществява ключови реформи”, коментира Казак.


Според него основният обект на това управление е станал "субект на извиване на ръце от малки коалиционни партньори". 


След това, обаче независимият депутат Георги Кадиев подчерта, че не е нужно само да се гласува против, при положение че в пленарна зала има едва около 16 депутати на ДПС от общо 30. Той настоя всички те да са в зала и да гласуват против.


Кадиев „нахока” и бившите си съпартийци от БСП, както и депутатите от „Атака”, които са много малко в зала. Това, според него, неминуемо ще позволи кандидатурата на Кунева да „мине между капките с 1 - 2 гласа „за”


Очевидно Кунева няма намерение да сменя нищо в образованието, няма да пипа финансовите потоци към издателите на учебници, нито да ревизира политиката в този сектор”, това заяви от своя страна лидерът на БСП Михаил Миков.


Истината е, че това състояние ще продължи да генерира остра нестабилност в страната. И опитите за поредната глътка въздух в безпринципната комбинация, която крепи днешното правителство, на която хората стават с всяко гласуване свидетели, ще продължи да ерозира доверието не само в МС, но и в НС. Защото става дума за аритметична безпринципна подкрепа, само и само да има промени в кабинета. Не това е смисълът в Конституцията”, заяви Миков. И подчерта, че и социалистите ще гласуват против „съсипването на образованието от ГЕРБ”.


За пръв път образованието е национален приоритет. ГЕРБ ще гласува за Кунева, защото смятаме, че реформата трябва да продължи”, каза депутатът от ГЕР Снежана Дукова.


Тя прикани опозицията „да не бъдат пасажери, а екипаж”.


Трябва да работим бързо и умно, със сърце, за да дадем най-доброто на децата си. Махнете се от тази кутия и елате да бъдем заедно, за да работим за България”, заяви Дукова.


Бойка Маринска от Реформаторския блок посочи, че образованието е една от най-консервативните системи и промените в нея изискват не само експертност, но и силна чувствителност към обществените нагласи и очаквания.


Необходима е и политическа воля и готовност да се поеме отговорност за изключителни решения”, коментира Маринска и добави, че няма съмнения, че Кунева притежава тези качества.

 

Вижте какво коментираха представители на партиите от управляващата коалиция непосредствено преди гласуването!