Политикът даде коментар по повод Световния ден за борба с рака

"Аз лично поставям здравната политика на десния кабинет „Борисов 2” в списъка на

Още по темата

„социално вредните”... и не искам българите нито да плащат, нито да доплащат за нея". Това написа лидерът на БСП във "Фейсбук" в Световния ден за борба с рака.

 

„Платено здравеопазване с доплащане – от това ще зависят съдбите на българските пациенти. Такава е дясната визия за тяхното здраве”, изтъкна Миков.

 

Политикът коментира, че засега обещанието е хората с ракови заболявания да не доплащат за лечение и да не чакат в списъци. В същото време той изразява съмнение, че дори решението днес да е такова, при веднъж създаден прецедент с разделянето на заболяванията на „значими” и „незначими”, няма гаранция, че "някой следващ десен министър няма с един замах на писалката да зачерква в единия списък и да записва в другия, за да кърпи бюджета на НЗОК за сметка на пациентите". 

 

"Да бъде или да не бъде „социално значимо” за Москов точно твоето заболяване – това е направо екзистенциален въпрос за много хора в България, включително страдащите от онкологични заболявания. Няма никакво значение дали си си платил осигуровките, а дали здравният бюджет е в нужда да платиш още. Ако не можеш – ще чакаш", допълва Миков.