В часовете по история се дава превес на българската история

Видео: БГНЕС

 

Откъс от “История славянобългарска” ще се изучава в часовете по литература в първия гимназиален етап, а в часовете по история и цивилизации - и в прогимназиалния, и в гимназиалния етап. По литература ще се изучава също и “Вятър ечи, Балкан стене”, “Къде си вярна, ти любов народна” на Добри Чинтулов, както и “Хубава си, моя горо”, заедно със “Стани, стани, юнак балкански” също на Добри Чинтулов. Тези възрожденски текстове ще се изучават и по музика.

 

Фолклорните песни ще се изучават в часовете по история. “Хайдути” на Христо Ботев ще се изучава по литература в пети клас, а “Родна реч” на Иван Вазов в началния етап на обучението.

 

Министърът на образованието Меглена Кунева обеща да има продължение на обсъждането на програмата за часовете по БЕЛ и история. Обществено обсъждане е имало вече във Враца и Сливен и предстои да има във Велико Търново и Пловдив, както и още поне още едно в София.

 

Кунева заяви, че учебната програма е балансирана, като в часовете по история се дава превес на българската история, а българските творби в часовете по литература стават 90%. Освен това се дава свобода на преподавателите по своя преценка да разпределят часовете като сами ще определят и кога и колко да се правят обобщения и преговори. Фокусът ще бъде върху учителите и тяхната мотивация.

 

В новата програма е акцентирано и върху създадените връзки между отделните учебни предмети. Ще има конкретни часове, които са за комуникативни умения. В часовете по история пък ще се спазва хронологичният принцип на преподаване в класовете, като акцентът ще бъде върху българската история и връзката й със световната. Освен това ще има и ролеви игри, изнесени часове в музей, екскурзии, както и представяне на проекти на ученици и техни презентации.

 

В пети клас децата ще изучават праистория и античност, а в шести - средновековна история. В седми клас децата ще учат основно българска история от Възраждането до Съвременността. В осми клас - история от XVI - XIX век, а в девети ще се изучава основно световна история. В дванадесети клас ще се изучава само българска история.