Възможно е да е паднал отвисоко, според МВР ипрокуратурата

 

Разследват убийство на мъж в посолството на Палестина в София, съобщиха от прокуратурата. Човекът е починал след упражнено насилие. Тялото е намерено на територията на посолството.

 

Highslide JS
Омар Наиф Хасан Зайед. Снимка: "24 часа"

По информация на Нова телевизия намереното тяло е на палестинския гражданин Омар Наиф Хасан Зайед. В средата на декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда "доживотен затвор". По това време Зайед изчезва и по информация на Нова вероятно се укрива в посолството на Палестина у нас.

 

 

През 1986 г. мъжът бил осъден на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент в Стария град на Ерусалим заедно с брат си Ахмед Зайед и трети палестинец. През 1990 г. той бил настанен в болница във Витлеем, на Западния бряг, след като обявил гладна стачка. Зайед избягал от лечебното заведение и след като минал през няколко арабски страни, се установил в България. Мъжът живеел в София от 1994 г. със съпругата си и с трите си деца, работел е при роднини и познати.

 

През декември Израел поискал Зайед да бъде екстрадиран от България.

 

Междувременно мъжът се преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран. Съдебното заседание по въпроса, насрочено за 14 декември, било отложено, тъй като Найеф Зайед не се явил в съда.

 

Брат му Ахмед и третият палестинец, осъдени на доживотен затвор за убийството на ултраортодоксален евреин, бяха освободени през 2011 г. в съответствие със сделката за размяна на палестински затворници за израелския войник Гилад Шалит, държан за заложник от палестинското ислямистко движение „Хамас” в продължение на пет години, пише БТА.

 

Highslide JS
Снимка: БГНЕС

 

Представители на арабската общност заявиха за Нова, че е една от версиите е, че мъжът е бил блъснат или е паднал от най-високия етаж на посолството. Веднага се появиха и реакции в арабските медии. В едни от тях се посочва, че семейството на Омар Зайед обвинява пряко палестинското посолство за смъртта му, тъй като според арабските медии няма влизане взлом. В други медии пък директно се появяват обвинения към израелските сили. 

 

Палестинска групировка обвини Израел, че е убил палестинеца, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП) разпространи изявление, в което обвини израелската служба за външно разузнаване и специални операции „Мосад”, че е убила Зайед. Според НФОП мъжът, който е бил неин член, е бил застрелян в главата.

 

Палестинската марксистка революционна групировка е призната за терористична организация от Израел, Европейския съюз, Съединените щати и Канада. Палестинският президент Махмуд Абас също каза, че Зайед е бил убит и обяви, че ще създаде специална комисия за разследване на случая. Той не обвини директно Израел за покушението.

 

Агенция „Франс прес” отбелязва, че палестинците обикновено хвърлят вината за убийства на техни активисти по света на израелското разузнаване.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че аутопсия може да каже каква е причината за смъртта на палестинския гражданин, пише „24 часа”. Както Цацаров, така и главният секретар на МВР Георги Костов заявиха, че хипотезата за случилото се може да е падане отвисоко, но има и други.

 

Чужденецът е открит в задния двор на посолството от палестинец, работещ в дипломатическата служба, който си паркирал колата. Сигналът е бил подаден в 7:32 часа от служителя.

 
 
Когато екипът на Бърза помощ пристига в посолството, Омар все още е имал признаци на живот. По тялото не е имало огнестрелни рани, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. И добави: "Лицето очевидно е обитавало това посолство."

 

"Самото посолство не се охранява, няма физическа охрана, а доколкото ми е известно посолството няма и техническа охрана - камери или някакви други. На този етап ние не можем да потвърдим със 100% категоричност самоличността му, но според изявления на представители на дипломатическото представителство в конкретния случай става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед", каза още Цацаров.

 

 

Главният прокурор припомни данните, които бяха разпространени още през януари, сред тях и това, че Омар Зайед е бил обявен за общодържавно издирване, но той не е бил открит. „Ние, официални данни за това, че лицето е обитавало посолството нямаме, имам предвид до настоящия момент официално по никакъв начин не е било известно, че това лице пребивава на територията на посолството или че това лице инцидентно се намира на територията на посолството. Разпоредено е задържане на лицето, лицето е обявено за общодържавно издирване. Оттогава органите на полицията го издирват, за да го задържат и изправят пред съд, обясни главният прокурор. Той подчерта, че те не са имали данни в рамките и на преписката по екстрадиционното производство, че палестинецът пребивава на територията на посолството на държавата Палестина.

 

Палестинското президентство сформира следствена комисия, която да участва заедно с българското следствие в разследването на смъртта на палестинеца Омар Зайед, информира БГНЕС. Комисията ще пристигне утре сутринта.

„Ние смятаме Омар за мъченик, за герой на палестинския народ, за човек, който изпълни своя дълг към отечеството си и към народа си”, коментира пред Нова д-р Ахмед Ал Мадбук, посланик на Палестина в България.

 

 
 
В посолството е изпратен екип от прокурори и следователи, екипи на СДВР, както и съдебни медици. 

 

В 9:40 часа днес посланикът на Палестина разреши и предостави достъп на разследващия екип до района на посолството, за да бъдат извършени необходимите по разследването действия.

 

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се е чул с израелския премиер и е разтревожен от това, което се е случило.