По първоначална информация той е издъхнал в линейка

 

Внезапно почина директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Рано тази сутрин 57-годишният генерал се е почуствал зле. Повикан е спешен екип, но за съжаление Танов е издъхнал на път за болницата. Защо линейката е дошла 32 минути по-късно?

 

32 минути след подаването на сигнала в 5:50 тази сутрин линейката за Ваньо Танов е пристигнала. Информацията потвърди шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев. По същото време е имало още три сигнала за пациенти в тежко състояние, сред тях и 2-годишно дете.

 

"Тъй като описаните симптоми на Ваньо Танов били изтръпване на крайниците, лекарите го клафицирали случай като неотложен, а не спешен", обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София Георги Гелев.

 

Според справка на здравното министерството, спешният екип все пак е пристигнал на адреса за 11 минути.  

 

Като шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов започва работа през 2009 г. Той беше първото назначение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Много пъти премиерът Бойко Борисов е обявявал, че стои зад гърба на Танов и е поощрявал работата му. Миналото лято Ваньо Танов се усъмни, че веригите се договарят за цените на горивата.

 

 

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати съболезнования до семейството и близките на Ваньо Танов. 

 

„Генерала ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост. Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници“, с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно „Агенция „Митници” постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха“, заяви Горанов.

 

„Днес загубих скъп приятел, човек, на когото вярвах и можех да се доверя” - това се казва в съболезнователен адрес на министър-председателят Бойко Борисов до семейството на починалия тази сутрин директор на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

 

„През годините на общата ни работа в системата на МВР, както и като директор на Агенция „Митници“, Ваньо Танов многократно доказа своя професионализъм, изключителна принципност и последователност. Той вървя по своя път с достойнство и чест и ще бъде помнен от приятелите и колегите си със своята решителност и всеотдайност, с която защитаваше интересите на България“, пише премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

 

Паметта на Танов уважи и премиерът. Който написа, че е загубил скъп приятел и човек, на когото можел да се довери.

 

Образът на Танов е многолик. През годините името му се замесваше и в скандали. През 2010-та митничар номер едно се появи във флашки с разговори, от които стана ясно, че Бойко Борисов настоява да не се проверява пивоварната на покойния Мишо Бирата, защото се разбра, че митниците са отнели лиценза на бирената фабрика заради  нарушения. Аферата се запомни като "Ало, Ваньо".

 

В работата си Ваньо Танов въведе изискването производители и търговци на горива да свържат устройствата си с приходните агенции, за да е ясно какви количества зареждат. Но често беше критикуван, че не не може да спре контрабандата на цигари. 22 години Танов работи в системата на МВР - от оперативен работник до генерал-майор.  Отличен е с медал „120 години МВР” и почетно отличие „За доблест и заслуга”.

 

Ваньо Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. Роден е на 22 септември 1958 година в Монтана. Женен е и има двама синове. В системата на МВР работи от 1985 година. С указ на президента през 2004 година е удостоен със звание "генерал-майор". През 2005 година е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР. През юли 2007-ма Танов подаде оставка.

 

На местните избори през есента на 2007 година бе издигнат за кандидат-кмет на Русе от ГЕРБ, но загуби. Специализирал е в Сикрет сървиз (Вашингтон) и Холандия, участва в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията. През август 2009 година Ваньо Танов е назначен за шеф на Агенция "Митници", а на 1 юли 2013-а е освободен от длъжност. При повторното идване на власт на ГЕРБ през 2014 година отново оглавява митниците.

 

Последното интервю, което Танов даде, беше в студиото на "Здравей, България". Припомнете си!