Процесът може бързо да се ускори, ако не се подобрят метеорологичните условия

Големият бариерен риф дава признаци на избелване, породени от затоплянето на температурата на морето. Процесът може бързо да се ускори, ако не се подобрят метеорологичните условия, предричат учени, цитирани от Франс прес и БТА.

 

Още по темата

Изследователите бяха предупредили още в края на 2015 година, че появата на топлото екваториално течение Ел Ниньо в Тихия океан може да предизвика най-лошия епизод на избелване на корали, регистриран в света.

 

Учени от университета в Куинсланд и от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ предупредиха, че образувания като австралийския Голям бариерен риф ще бъдат особено силно засегнати.

 

Избелването на коралите е свързано с тяхното загиване. Те се обезцветяват заради повишаването на температурата на водата. Топлината прогонва симбиотичните водорасли, които дават цвят и храна на коралите. Учените считат, че следващите седмици ще бъдат решаващи. Метеоролозите предвижват през месец март температури, значително по-високи над средните. А това би довело до допълнителни щети върху Големия бариерен риф.