Според него таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена

Минималната заплата трябва да се достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева на човек, а също и да се свърже с инфлацията и производителността на труда. Ако се приложат трите критерия, МРЗ би била към 1100 лева, а не 933. Това заяви главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев в студиото на „Денят на живо“.

Кацарчев: Демографската криза е свързана с финансовите проблеми на хората

„През юли ще видим какво е изпълнението на бюджета и как финансовото министерство се е справило. През април се очакват постъпленията от данъците - по доходите на физическите лица и корпоративните. На хляба има надценка, на лекарствата също - фиксирана. Това означава, че някой лъже. Според мен таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена", коментира Кацарчев.

По думите му отпуснатата сума за миньорите подлежи на нотификация в ЕС като държавна помощ. „Едва след одобрение, тя ще бъде изплатена на предприятията. Ако това не се случи, протестите ще продължат, защото се застрашава съществуването на мините и ТЕЦ-овете. В момента има друго напрежение - в част от второстепенните разпоредители не достигат средства за обезпечаване на годишните разходи за заплати и осигуровки. Причината е, че бюджетите на първостепенните не е прозрачен, не знаем дали в бъдеще разходите са обезпечени", сподели икономистът. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase