Това са американецът Скот Кели и руснаците Михаил Корниенко

 

Трима астронавти от Международната космическа станция се завърнаха на Земята. Американецът Скот Кели и руснаците Михаил Корниенко и Сергей Волков прекараха 340 дни в Космоса.


По време на престоя си те проведоха експерименти, които трябва да послужат за бъдещи пилотирани мисии до Марс.

 

Около три часа и половина след разкачването с МКС, спускаемият апарат на космическия кораб "Союз ТМА-18М" кацна в степите на Казахстан.

 

Пръв от тримата е изваден 42-годишният Волков, който бил приветстван от баща си Александър Волков, също космонавт. След него излязъл Кели. Астронавтът, видимо оживен, вдигнал свита в юмрук ръка и заявил: "Въздухът тук е толкова свеж. Не разбирам защо всички сте толкова навлечени".


За 340-те дни в Космоса Кели и Корниенко са обиколили Земята 5440 пъти, наблюдавали са 10 880 слънчеви изгрева и залеза и са изминали 144 милиона мили (1 миля - 1609 метра).


С прекараното на орбиталната станция време Кели постави рекорд за пребиваване на американски астронавт в Космоса. Той държи и рекорда по общо пребиваване на американски астронавт в космоса - 520 дни в четири мисии. 

 

Благодарение на Кели и неговия брат-близнак - бившият астронавт Марк Кели, НАСА получи безпрецедентната възможност да изследва ефекта от продължителни мисии върху физиологията на индивиди с еднакви гени, намиращи се в различна среда. Преди и по време на престоя на МКС Скот Кели беше подложен на редица тестове. Същите бяха направени и на Марк Кели на Земята. Изследванията на братята-близнаци ще продължат и след завръщането на Скот Кели.