Препоръка за отхвърляне на идеята даде премиерът Бойко Борисов

 

Задължителното гласуване – все повече под въпрос. Депутатите от мнозинството вероятно засега ще отложат окончателното включване на задължителния вот в изборните правила. 


Задочна препоръка за това даде преди дни премиерът Бойко Борисов. А днес заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че вероятно мнозинството ще го послуша.

Още по темата


Четвъртък. Парламентът приема с голямо мнозинство да се налагат глоби от 50 лева на всеки, който не отиде до урните. Всички от ГЕРБ са „за”.


Неделя. Бойко Борисов не е доволен.


Вторник. Дясната му ръка Цветан Цветанов праща въпроса някъде в далечното бъдеще.


Аз съм убеден, че при провеждането на един референдум преди президентските избори, ще може да се разгледа тази възможност за задължително гласуване”, каза Цветанов.


Референдум по темата действително ще има. Задължителното гласуване е един от въпросите в националното допитване на шоумена Слави Трифонов. То обаче със сигурност ще се проведе след окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. С други думи на този етап задължителният вот отпада.


Аргументът за това, според Цветанов, е, че „тогава ще имаме по-добрата възможност да чуем гражданите какво желаят”. 


Задният ход обаче никак не допадна на партньорите - вносители и почитатели на задължителния вот. И Георги Първанов, и Валери Симеонов натъртиха, че в последно време премиерът твърде често си позволява еднолично да ревизира позиции на парламента. И, че търпението им по темата се изчерпва. 


Реформаторският блок и ДПС също са против задължителния вот. Ако и ГЕРБ се откажат, той няма как да види бял свят.