Парите ще отиват за училищен спорт

Британският финансов министър Джордж Озбърн включи т. нар. данък „захар” в обявените днес бюджетни планове за годината, пишат британските медии. Целта е чрез облагане на производителите на безалкохолни напитки с повишено съдържание на захар цената на тези продукти да се увеличи и консумацията им да намалее. Причината за налагането им е нарастването на затлъстяването при децата, информира БГНЕС.

 

Според Джордж Озбърн близо 530-те милиона, които се очаква да бъдат събирани от производителите на вредни безалкохолни, ще бъдат похарчени за подобряване на условията за училищен спорт. Това беше и част от българския план на Москов и Кралев.

Още по темата

 

Озбърн вдига още с 2% данъка върху цигарите и с 3% върху продавания пакетиран насипен тютюн за свиване.

 

Част от другите бюджетни мерки включва намаляване на прогнозата за икономическия растеж на Великобритания. Сега е планирано 2% увеличение на БВП през 2016 година, в сравнение с очакваните през ноември 2,4%. Ревизирана е и прогнозата за инфлацията през 2016 г. на 0,7%. Бюджетният дефицит за 2015-2016г. ще бъде 72,2 милиарда паунда, което е малко под 73,5 милиарда паунда, прогнозирани през ноември.

 

Финансовият министър в консервативния кабинет очаквано разкри и планове да спести 3,5 милиарда паунда чрез бюджетни ограничения до 2020 година. Дотогава предстои и намаляване на корпоративния данък до 17%.

 

Бюджетните планове още включват мерки срещу чуждестранните търговци, които складират стоки във Великобритания, но ги продават в интернет, без да плащат ДДС.

 

Предстои и въвеждането на нови данъчни облекчения за дребния бизнес, в лицето на наемодатели и британски интернет търговци на услуги.

 

Озбърн обаче ядоса някои от колегите си консерватори, като разкри оценка на Службата за бюджетна отговорност към неговото ведомство, според която за финансовата стабилност на Острова е важно Великобритания да остане в ЕС.

 

Оценката на службата гласи, че Великобритания ще бъде „по-силна и сигурна”, ако гласоподавателите решат тя да остане в Съюза на референдума по темата в края на юни.

 

Консервативни политици, в това число и министри в самия кабинет, подкрепят излизане от ЕС. По този начин те се противопоставят на премиера Дейвид Камерън, който миналия месец постигна споразумение за реформи в съюза, ако Острова остане в него.

 

„Истинският риск за Великобритания се крие в оставане в ЕС. Много от рисковете, за които финансовият министър говори, произлизат от западащата, свиваща се и нестабилна европейска икономика”, заяви консервативния депутат Дейвид Дейвис.