Националната комисия одобри здравната карта на Москов

Националната комисия по изготвяне на Националната здравна карта (НЗК) е приела окончателно Националната здравна карта. Членовете са гласували с 11 гласа "за" и 2 "против". 

Още по темата

 

След като следващата седмица бъде разгледана на заседание на Министерския съвет и бъде публикувана в Държавен вестник, Националната здравна карта става задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва индивидуалните си договори с отделните лечебни заведения и ще закупува медицински дейности, за да задоволи нуждите на пациентите.

 

Националната здравна карта отразява потребностите на българските пациенти, документирани през последните три години. Документът дава насоки за оптимално разпределяне на средствата в българското здравеопазване.

 

Новата здравна карта предизвика недоволство сред медиците, които са против съкращаването на легла в болничните отделения. В тази връзка по време на представянето на документа пред лекари в Пловдив здравният министър Петък Москов увери, че няма да се закриват болници. А механизмът, по който ще се определя коя болница с колко места ще разполага, е на базата на използваните през миналата година легла.  

 

Вижте подробности.