Може ли холивудската звезда да помогне на тези хора?

 

Докато Европа се договаря с Турция, само на 400 километра южно от София, хиляди бежанци продължават да живеят при нечовешки условия и без ясна идея каква ще е тяхната съдба. В опит да насочи световното внимание към тяхната съдба, там е и актрисата Анджелина Джоли. 

 

Холивудската звезда не успя да дойде и да нагази в калта на Идомени. А тук близо 15 000 души я чакаха цял ден с надеждата звездата да сложи край на техните мъки край границата. И по-конкретно бежанците открито вярват, че присъствието на Джоли ще накара македонските власти да отворят границата.

 

Още по темата

"Ако трябва, ще се самоубия тук, но няма да мръдна", зарича се сириецът Осам.

 

Студентът по право Осам действително ще посегне на живота си, ако силите на реда се опитат да го изгонят оттук. Затварянето на границата го кара да съжалява, че е оцелял във войната. Така пише на неговия плакат. Появата на холивудската актриса е последната му надежда Европа да размисли.

 

"Надявам се, че тя ще промени нещата. Ще накара други хора да се замислят за нашата съдба", казва още Осам.

 

Сънародникът му Сами обаче не вярва, че Анджелина Джоли има силата да промени настроенията в Европа.

 

"Тя нищо не може да направи. Европа не желае да ни помогне", казва сириецът Сами. На въпрос дали пътят през България е алтернатива, той отвръща: "Да, ще опитаме. Няма какво да губим повече".

 

Малко са мигрантите, които биха тръгнали към България. За повечето от тях страната ни е място, където чужденците не са желани.

 

"Не съм луд, за да тръгна към България. Има хора, които ще ни хванат, ще ни оберат", казва Мухамед.

 

През ден в Идомени вали дъжд, а локвите са местата, където някои хора се къпят, перат и мият. С всеки паднал дъжд животът тук става все по-тъжен и по-трагичен. Най-тежко това преживяват децата, които са около 1/3 от цялото население на този импровизиран лагер. А той става все по-голям, тъй като след всеки дъжд местата, които са наводнени се евакуриат, а палатките се местят.

 

Здравето на половината мигранти е под заплаха. Чудо е, че все още тук не е избухнала сериозна епидемия, споделя наблюденията си един от стотиците медицински работници.

 

"Няма как да стане по-лошо. Постоянно идват хора, пътували седмици и месеци. Разболяват се, няма как - погледнете условията, в които живеят", обяснява Ян от "Лекари без граници".

 

Срещу 25 евро всеки тук би могъл да се спаси в Атина или в някой от бежанските центрове. Автобусите обаче са почти празни.


Както вече знаем Балканският път на спасението към Германия е затворен. И то категорично както от Македония, така и от останалите държави по маршрута. Така 46 000 бежанци са заклещени в Гърция. По този повод гръцкото правителство настоява Европа да наложи санкции на всяка страна, която едностранно строи телени огради по маршрута на мигрантите.

 

Снимки: Ники Василковски, Нова ТВ

 

Видео: Ройтерс