В момента в страната има шест лагера, в които са настанени общо 1600 мигранти

Унгария обмисля да затвори своите постоянни бежански лагери. В момента в страната има шест лагера, в които са настанени общо 1600 мигранти, по данни на Унгарския Хелзински комитет. Те биха могли временно да бъдат преместени в два охранявани центъра в близост до австрийската граница, заявиха още от правителството.

Още по темата

 

„Правителството упълномощи вътрешния министър Сандор Пинтер да затвори центровете за прием в Унгария и сега е негово задължение да прецени дали има нужда от тях в бъдеще“, се посочва в изявление от кабинета на премиера Виктор Орбан.

 

През изминалата година близо 400 000 мигранти преминаха през територията на Унгария преди дясното правителство на Орбан да издигне телени огради по южните си граници миналата есен. Властите също така въведоха по-строги закони, наказващи нелегалното влизане и нарушаване целостта на оградата.

 

До сега на близо 2200 души са им повдигнати обвинения в рамките на новите закони.

 

Унгария е една от няколкото държави от ЕС, които се противопоставиха срещу плановете на съюза да разпредели част от мигрантите на квотен принцип сред своите членки.

 

Миналия месец Орбан обяви референдум за задължителните квоти, посочвайки, че Брюксел няма право да „преначертава културната и религиозната идентичност на Европа“. Допитването по всяка вероятност ще се проведе между септември и ноември.