Възпитателките са феи, а играчките – калта и пръчките в гората

 

Вероятно не всички от вас са чували за „Горска детска градина”. Това е алтернативен метод на обучение на деца сред природата, популярен в скандинавските страни. Какво представлява и има ли алтернатива горската детска градина в България провери екип на „Събуди се”.

 

Възпитателките в горската градина са феи, а играчките – калта и пръчките в гората. 

 

Част от обучението на децата включва да се катерят по дърветата, да се въргалят в калта и дори да дялкат дърва. Учат се и да спят навън, независимо от климатичните условия. 

 

Идеята за горската детска градина се ражда още през 50-те години на ХХ век в Дания. Там се развива и до днес и то като официална форма на предучилищна подготовка.

 

В България нетрадиционната детска градина започва да работи от 2011 г. Тогава група родители я създават на принципа на родителския кооператив. За разлика от обикновените детски градини, там график няма, а всеки ден е различен. Децата в горското царство са девет и прекарват всеки ден по 8 часа със своите горски феи.

 

Горското обучение в момента не присъства в програмите на Министерството на образованието и науката. След август 2016 г. обаче ще може законно да бъде и предучилищна подготовка.

 

И въпреки че малко хора знаят за горската детска градина, за децата това е техният свят. 

 

Репортер: Василена Гръбчева