Как реагират хората, които са израснали в района, където бяха днешните експлозии?

 

Вълна от съчувствие към белгийците по целия свят. Срещаме го в центъра на София, където от години живее със семейството си, Тим обаче е роден и израснал в сърцето на Европа. На броени метри от там, където днес се чуват взривове. Въпреки опасната си близост до една от атаките - за щастие, близките му са невредими.


„Веднага щом се чух с приятелите и със семейството ми, падна цялото напрежение”, разказва Тим Гюбел.


Сега е ядосан. Но не толкова на чуждите, колкото на своите.


„Аз съм ядосан на това, че ние като държава, сме позволили нещата до тук да стигнат. В 60-те години сме казали: „Елате, никой не иска да работи в мините, елате, имаме нужда от работна ръка”. Беше супер за нашата икономика, изведнъж сме се сетили, че тези хора имат нужда от инфраструктура, да ги интегрираме. И сме допуснали много грешки в тази интеграция. И когато виждаш, че има квартали, където изобщо не е добре, хората не се интегрират, ти като местен като белгиец се чувстваш всъщност чужденец”, разказва Тим Гюбел.


Въпреки всичко, Тим обича разнообразието на града и неговите цветни жители.


„Познавам много мароканци, алжирци от моя квартал и не мога да си представя те да бъдат част от нещо толкова отвратително. Обаче се притеснявам, че сега те ще бъдат стигматизирани. Това, че има такива хора, които са готови да го направят, не е сърцето на проблема, защото те са само инструмент. Инструменти без майстори са само инструменти. Мисля, че истинският проблем е на много по-голямо ниво и много често идва от парите, петрол”, обяснява Тим Гюбел.


А в Белгия, дори и в такива моменти, се опитват да запазят себе си – и да гледат на нещата с чувство за хумор. Доказателството – тази профилна снимка с един от символите на Белгия, която днес е особено популярна във Фейсбук.


Подобен е и отговорът, която Тим дава на агресията – още утре заминава за Брюксел, отказва да отмени вече планираното пътуване, защото отказва да се страхува от терористите. Страх го е обаче от това, което ще види по лицата на хората.


„И ме е страх да видя утре как са се променили хората. Обаче имам силна нужда да се прибера сега. Навсякъде ми казват „Не, не отивай”. Но някакси аз много обичам града си и искам да съм там, с приятелите и семейството си”, добавя Тим Гюбел.


Затова – ако днес потърсите Тим Гюбел във Фейсбук, лесно ще го познаете – по профилната снимка със символа на Белгия – пишкащото момченце, което ще угаси фитила на бомбата.