Лекарите са по-малко от необходимото, констатира документът

Правителството прие Националната здравна карта. На базата на този документ се определя справедливото разпределяне на ресурсите за здраве в различните области.

 

В него е посочен броят на болниците, леглата, медицинските служители, лабораториите, клиниките и линейките във всяка област.

Още по темата

За гарантиране на достъпа на населението до медицински услуги в първична медицинска помощ са необходими най-малко 4886 общопрактикуващи лекари, което надвишава настоящия им брой. При анализа и планирането е използван евростандартът – 1 личен лекар на 1500 души население, което определя недостиг от над 470 лични лекари.

 

В Здравната карта е определен и необходимият минимален брой лекари в специализирана извънболнична медицинска помощ по области. В документа за всяка област са въведени коригиращи коефициенти, които отчитат потребностите на пациентите в различните области.

 

За определени специалности в градовете, където има по-голямо търсене на медицинска помощ  (София, Пловдив, Варна и други) е определен по-висок коригиращ коефициент за покриване на нуждите на населението. Общият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 000, а на лекари по дентална медицина – 9119.

 

В тази здравна карта за пръв път са планирани потребностите на населението от специалисти по здравни грижи в извънболничната помощ, като необходимият брой медицински сестри е 10 805.

 

Планираните в НЗК потребности от лекари, лекари по дентална медицина и специалисти по здравни грижи в извънболничната помощ надвишават наличните човешки ресурси по области и региони и са ориентирани към осигуряване на условия за развитие на извънболничната помощ и разширяване на обхвата на предоставяните медицински услуги, включително и на здравни и интегрирани здравно-социални услуги в общността.

 

По-рано медиците заявиха, че са против евентуалното съкращаване на легла в болничните отделения. В тази връзка пред лекари в Пловдив здравният министър Петък Москов увери, че няма да се закриват болници. А механизмът, по който ще се определя коя болница с колко места ще разполага, е на базата на използваните през миналата година легла.  

 
Вижте подробности.