Правилата ще обхванат и т.нар. бивакуване в националните паркове в планините

Видео: БГНЕС

 

"Предлагаме да се създадат правила и регулация за къмпингуването по българското Черноморие и затова сме подготвили законопроект за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие”, заяви на брифинг в парламента съпредседателят на Реформаторският блок Найден Зеленогорски. Той ще обхване и т.нар. бивакуване в националните паркове в планините. 

 

"По този повод има внесен текст от депутати от ГЕРБ за отмяна на т.нар. забрана, но ние внасяме и други промени, които ще бъдат разгледани в комисията за регионална политика през следващата седмица”, посочи той.

 

"Според нашето предложение в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, общините, частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, могат да се определят места за временно разполагане на палатки, каравани или кемпери”, обясни още Зеленогорски. 

 

В следващия текст от законопроекта се уточнява, че местата не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма и в тях се разрешава поставянето само на обекти като архитектурни елементи за обслужване на отдиха без търговско предназначение, кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват масивно строителство.