Тя свързва в едно сажди и прах, образувайки зърнесто вещество

Един единствен бактериален вид може да ускори топенето на ледовете в Гренландия, пише "The Guardian", цитирана от агенция "Фокус". Фотосинтезиращ микроб от вида Phormidesmis е идентифициран като виновник за потъмняването на Гренландия. Той свързва в едно сажди и прах, образувайки зърнесто вещество, познато като криоконит. С потъмняването на повърхността ледовете губят отражателните си качества, поглъщат повече слънчева светлина и е по-вероятно да започнат да се топят.


Д-р Еруин Едуърдс, биолог в Университета в Абъристуит, посочва по време на годишната конференция на Микробиологичното общество, че дупките на криоконита покриват 200 000 квадратни километра от ледената покривка на Гренландия. По думите му разтопяването на ледовете в Гренландия би могло да доведе до 7-метрово увеличение на морското равнище. Не е сигурно в каква степен и кога ще протече това разтопяване.

 

"Въпросът е как бактериалните процеси допринасят за това", изтъква д-р Едуърдс.


Два фактора са от ключово значение за стабилността на арктическата ледена покривка - единият е температурата, а другият отражателната способност на леда, нарична албедо. Чистият полярен лед отразява две трети от слънчевата светлина обратно в Космоса. Арктическият регион обаче е най-бързо затоплящият се регион на планетата, а ефектът на криоконита драматично намалява албедото на леда. В областите, където микробите са се разпространили се абсорбират четири пети от слънчевото лъчение и ледът се топи по-бързо.