Транспортният министър обеща всеки един сигнал за корупция в системата да бъде стриктно проверяван

 

Трети час продължава делото по мярката за неотклонение на, според прокуратурата, организираната престъпна група, която е действала в ДАИ. 27 тома явни и 5 тома засекретени са материалите по делото. От тях ставало ясно, че има достатъчно доказателства за това, в което са обвинени шефът на ДАИ и другите седем души – корупция, изнудване и търговия с фалшиви книжки.  

Още по темата

 

Според адвокатите на обвиняеми цялото обвинение се базира на „една жена каза”. По думите им основните свидетели по делото били шофьорът на Цветанов и хора, които работят в ДАИ в различни градове. 

 

А транспортният министър обеща оттук насетне всеки един сигнал за корупция в системата да бъде стриктно проверяван. По информация на Московски, схемата за далавери в ДАИ е действала от началото на миналата година. А проверката на това колко фалшиви шофьорски книжки са били издадени от групата на Цветелин Цветанов, щяла да отнеме време. Протоколите от манипулираните изпити са над 500.

 

От понеделник транспортното министерство, съвместно с МВР, започва проверка на протоколите от шофьорските изпити. А обещанието е, че ако има замесени служители на контролния орган, те ще бъдат незабавно наказани. 

 

„Самият аз съм потърпевш от, според мен, водач на превозно средство, който не заслужава да има такъв документ. Несериозно е да се твърди, че по някакъв начин съм толерирал или подкрепял тази корупционна практика. Това просто е абсурдно”, заяви Ивайло Московски.

 

А рецептата на министъра как корупцията в транспортния сектор да бъде преборена е обединение на асоциациите в единен бранш. На него държавата може да прехвърли отговорността за разпределянето на лицензи и разрешителни и да сведе до минимум възможността за корупция и манипулации. Възможност, използвана перфектно от вече бившия шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. Ръководената от него група е продавала шофьорски изпити, прибирала такса „спокойствие” от превозвачи и взимала подкупи при проверки на пътя. 

 

Така само за година натрупала стотици хиляди. Част от парите бяха открити в специален тайник в апартамента на тъста на Цветанов.

 

Затова, според транспортния министър, да се намери качествен заместник на Цветелин Цветанов няма да е лесно. 

 

„Действително всеки един човек, когато реши да кандидатства за един такъв пост, трябва да си дава ясно сметка, че трябва да е с доста висок морал и ценностни качества”, заяви Московски. 

 

А според него всяка агенция, натоварена с контролни функции, била обект на натиск заради възможностите за уреждане на проблеми с пари под масата.

 

Видео: БГНЕС