Двама души остават под домашен арест

 

 

Шефът на ДАИ Цветелин Цветанов и част от останалите обвиняеми остава в ареста за постоянно. Това реши Специализираният наказателен съд. Двама излизат от ареста - Цветелина Дойчинова и Иван Иванов, които обаче остават под домашен арест.

 

Цветанов и другите седем арестувани са обвинени в корупция, изнудване и търговия с фалшиви книжки.  

Още по темата

 

Предвид очертаната престъпна организация, фактът, че има още хора, които могат да бъдат обвинени, и събраните доказателства, съдията реши, че задържаните трябва да останат зад решетките.

 

„Ясна е ролята на всяко едно лице в организацията и какво върши за изпълнение целта на групата”, подчерта съдията. Той обаче сметна, че няма опасност обвинените да се укрият.

 

Опасност да извършат друго престъпление обаче има. Причината - всички заемат високи длъжности в администрацията и могат да попречат на разследването, като повлияят на свидетелите или пък на събирането на писмени доказателства. 

 

Според съда организираната престъпна група е създадена от държавна институция и деянията са изключително опасни. Освен това, обвиненията са за тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание над 5 години.

 

„За това, че обвинените са извършили престъпленията, има много доказателства”, каза съдията по делото.

 

Основните са свидетелските показания. Редица служители на Автомобилната администрация са дали показания. В тях те подробно описвали престъпната схема. Разказвали и как и какво им е поръчвал Цветелин Цветанов. По техните думи, Цветанов давал листчета с имена и заръката да оправят случая.

 

Съдията подчерта, че за организирана престъпна група не е нужно членовете да се познават и да комуникират помежду си. Достатъчно е да са с ясното съзнание, че изпълняват поставената престъпна цел. В случая това се доказвало основно от свидетелите и използваните СРС-та. И макар да имало обвинения само за 3 случая, разказани от свидетелите, имало много други, които оформяли картината на организираната престъпна група за корупция, изнудване и търговия с фалшиви книжки.

 

За всеки един от обвинените има достатъчно доказателства за участие в организирана престъпна група, както и за това, че са ръководени от Цветелин Цветанов. Най-трудно, според съдията, било събирането на доказателствата, защото всички тези хора са колеги и постоянно комуникирали помежду си. Затова и СРС-та били използвани за дълго време, за да се хване схемата.