Подписват с НЗОК, за да получават пари от клинични пътеки

 

Край на лекарската стачка. Медиците влизат отново в кабинетите си още утре. Протестната готовност обаче остава. Решението беше взето от сдружението на джипитата. Общопрактикуващите лекари са доволни, че протестът им е довел до диалог с министъра и с ръководството на Здравната каса. Продължават обаче да настояват за промени, които да им гарантират нормална работа. Искат още мнението им да бъде зачитано при взимането на важни решения за реформи в сектора. 

Още по темата

 

В края на лекарския протест министерството е с нов опит да мотивира младите лекари останат в България

 

Досега специализантите не сключваха договори с НЗОК. Това на практика означаваше, че за Касата те не съществуваха. Това пък можеше да е оправдание за болниците специализантите да не получават своя дял-печалба от клиничните пътеки, по които лекуват. От началото на април са в сила нови правила.

 

Популярна сред младите лекари е шегата, че изходите от кризата в България са два  - Терминал 1 и Терминал 2. За доктор Калпачка обаче има и трети вариант – да останат в България. Сега работа има, при това в изобилие. Но пари - недостатъчно. 

 

От началото на този месец ситуацията е променена. Специализантите вече ще могат да сключват договор със Здравната каса. Така поне юридически ще имат право на своя дял от приходите от клинични пътеки, от които печелят болниците. Крайното решение обаче все така е в ръцете на болничните шефове. 

 

Ако промените сработят, младите лекари, или поне част от тях, ще останат у дома и ще се прекъсне тенденцията медиците ни да "изтичат" зад граница. От началото на годината близо 90 медици са получили удостоверение за работа в чужбина, като една трета са новозавършили. 

 

Новите правила важат за всички специализанти - както за тези, които вече работят в болница, така и за тези, на които им предстои да започнат.