Как можете да участвате?

 

Днес започва новото издание на социалната инициатива - „Промяната”. Ако искате да бъдете носители на промяната, можете да кандидатствате на нашия сайт. Тази година инициативата има амбицията да достигне до още повече деца и да промени тяхното бъдеще. През миналата година инициативата успя да достигне до над 500 деца. Промяната работи с Фондация „Reach for change” и с едни от най-вдъхновяващите предприемачи в страната.

 

Социалните предприемачи, които имат иновативно решение и притежават предприемачески дух и силна мотивация да постигнат "Промяната" в живота на възможно най-много деца, могат да кандидатстват в конкурса от днес - 4 април до 20 май 2016 на сайта на "Промяната". През 2016 г. нови трима социални предприемачи ще получат първоначално финансиране, бизнес обучения, менторство, медийна подкрепа и ще имат възможност да станат част от широка мрежа от социални предприемачи в България и чужбина.

 

"Нашата програма помага на отдадени социални лидери да развият и разраснат своята дейност. Нещо повече, "Промяната" доказа, че социалните инициативи могат да бъдат устойчиви и ефективни, ако бъдат подкрепени навреме и по правилния начин. Ние, съвместно с Нова телевизия, ще продължим да го правим", коментира Юрий Вълковски, изпълнителен директор на фондация „Промяната”.

 

„В стремежа си да сме иновативни и с всяка следваща година да се доближаваме до нуждите на социалните предприемачи – през 2016 ще заложим на още по-фокусирана подкрепа. За да бъде по-ефективна "Промяната", решихме да подкрепим трима вместо петима финалисти, които ще получат по-голяма финансова подкрепа и индивидуално съдействие”, заяви посланикът на социалната инициатива "Промяната" Ани Салич, която  представи новостите в конкурса през тази година.

 

„Всички наши победители работят активно, имат амбиция да продължават проектите си не само първа, втора и трета година, а да се развиват и след това. Нашите големи победители от последната година – Фондация „Заслушай се”. Те са готови със своята платформа да помагат на хората с говорни и слухови проблеми, която ще представят през април”, обясни водещата на Новините на Нова Ани Салич.


Един от финалистите на социалната инициатива е Фондация "Здраве и социално развитие". Това е център за равна интеграция на деца от ромски произход в квартал „Факултета”.


В центъра за интеграция се срещаме със Стоилка. Тя отскоро е в квартала, живее с мъжа си и цялото му семейство. Записва дъщеря си в центъра, защото иска детето ѝ да има добро бъдеще и образование.


„От два месеца и половина идва. Разликата е огромна. Тя си е доста палавичка, но тук има ред и дисциплина. Вече знае. Сутрин, като стане - с „Добро утро!”. После казва "Довиждане", като си тръгне. Тук като дойде, чака да ѝ кажат "Приятна игра" или "Приятен обяд". И вкъщи чака да ѝ го кажа, за да започне. Има разлика, има”, хвали се Стоилка.


Фондацията за интеграция на деца от ромски произход провежда и работа с родителите на децата. Промяната подготвя родителите за ролята им в живота на децата.


„Имам правото и желанието сега да ви призова - всички вие, ако имате желанието, да станете едни реални социални предприемачи в България. Има начин да се работи, има начин да се помага на българските деца”, добави Ани Салич.


Тази година социалната инициатива има желанието да достигне до още повече деца в България. Тя цели още по-концентрирано да помогне на победителите. От днес кампанията за кандидатстване е официално отворена.