Той се закани да свика нови избори, ако изгуби подкрепата на коалиционния си партньор

Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон поиска от президента на страната да разпусне парламента. Той се закани да свика нови избори, ако изгуби подкрепата на коалиционния си партньор в резултат на разкритията за офшорните му сметки в „Панамските документи“. 

Още по темата

 

„Казах на лидера на независимата партия, че ако депутатите от партията си мислят, че могат да не подкрепят правителството в приключването на съвместните задачи, ще разпусна парламента и ще свикам парламентарни избори“, написа Гунлаугсон на страницата си във Facebook.

 

Той обаче продължава да отрича, че е направил нещо незаконно и по-рано демонстративно напусна интервю, в което го питат за офшорните фирми.

 

Припомняме, че досиетата от Панама доведоха до масов протест в Исландия. 10 000 души излязоха на площада пред парламента в Рейкявик. Те поискаха оставката на премиера на страната. Според публикуваните вчера документи от скандална панамска кантора, той не е декларирал участието си в офшорна фирма, а след това е прехвърли дела си в нея на съпругата си, за да прикрие че има участие: