Причина е изтичането на скандалните списъци от правната кантора "Мосак Фонсека"

 

Панама създава комисия, която да препоръча мерки за повишаване прозрачността на

Още по темата

офшорните дейности. Латиноамериканската страна е подложена на критики след изтичането на милионите документа от правната кантора, помагала за създаване на офшорни компании.

 

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела се опитва да укрепи доверието във финансовата система на страната си след скандалните разкрития за офшорните компании. Целта му е да се създаде международна експертна комисия, която да препоръча мерки за повишаване на прозрачността. Предложенията на комисията ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия в различни финансови центрове по света.

 

"Ясно заявихме, че Панама ще продължи да сътрудничи с други юрисдикции, както сме правили досега, за да преследваме престъпления, предвидени в нашия наказателен кодекс", коментира Варела. 

 

Въпреки предприетите стъпки за засилване на контрола, държавният глава разкритикува несправедливите, според него, атаки срещу Панама.

 

По-рано един от партньорите в кантората "Мосак Фонсека", Рамон Фонсека, заяви, че изтичането на огромния масив данни е резултат на хакерска атака, извършена от чужбина.