Трети ден протестиращите искат оставката на президента Георге Иванов

 

В Скопие трети ден протестиращи искат отлагане на предвидените за 5 юни парламентарни избори и оставка на президента Георге Иванов. Вълната на недоволство, водена от опозиционната СДСМ на Зоран Заев, започна, след като в началото на тази седмица Иванов реши да прекрати всички антикорупционни и други разследвания срещу политици до провеждането на изборите. 

Още по темата

 

На вчерашните протести беше изпотрошена приемната на Иванов в Скопие. Днешната демонстрация бе под надслов "Отложете изборите - иначе бойкот". Плакатите на протестиращите гласяха "Искаме честни и демократични избори" и "Искаме изчистен избирателен списък".

 

Часове преди началото на демонстрацията центърът на Скопие беше отцепен. Метални ограждения и полицейски кордони бяха разположени около сградата на парламента. 

 

Исканията на протестиращите останаха традиционни, а опозиционният лидер Зоран Заев беше посрещнат с аплодисменти от демонстрантите. 

 

 

Шествието премина през централните улици на Скопие, а пред сградата на ВМРО-ДПМНЕ напрежението ескалира. Към полицейския кордон полетяха камъни, бутилки и факли. С всяка минута напрежението растеше, докато спецчастите не решиха да щурмуват. В щурма се включи и водна машина.

 

След няколко часа на демонстрации с тежка техника и полицейска сила протестиращите бяха принудени да се разпръснат из улиците на Скопие. Това сложи и край на протестите – поне засега.