През последните две седмици над 280 цивилни загинаха при подновените битки в града

Временното примирие в сирийския град Алепо ще бъде удължено със 72 часа. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Франс прес" и БГНЕС.

 

„За да предотвратим влошаване на ситуацията, по инициатива на руската страна, режимът на тишина в провинция Латакия и град Алепо ще бъде удължен от 0ч. местно време на 7 май до общо 72 часа”, гласи комюнике на ведомството.

 

През последните две седмици повече от 280 цивилни загинаха при подновените битки във втория по големина сирийски град, който е и една от най-пострадалите зони в рамките на гражданската война в близкоизточната страна.

 

Новите размирици в Алепо, включващи бомбардировки срещу болници, накараха опозиционния Върховен преговорен комитет да се изтегли от косвените мирни преговори с режима на президента Башар Асад, подкрепян от Москва, в Женева.

 

От края на февруари до скоро в Сирия беше в сила прекратяване на огъня между ВКП и войските на режима на Асад. В момента международните преговарящи по сирийския въпрос, основно САЩ и Русия, търсят изход от нововъзникналото напрежение като опосредстват въвеждането на подобни временни "тихи" режими.

 

Русия се включи с въздушна кампания на страната на Асад в Сирия през септември миналата година. С руска въздушна подкрепа сирийската армия възвърна много от загубените от различни бунтовнически групи територии. По-рано тази година президентът Путин обяви постепенно изтегляне на руската военна техника от близкоизточната страна.