Оказва се, че у нас над 2000 деца, страдащи от сънна апнея, са обречени

 

11-годишно дете от Асеновград диша с апарат назаем, вече трети ден. Оказа се, че у нас над 2000 деца, страдащи от сънна апнея, са обречени. Здравната каса не осигурява животоподдържащата апаратура, а родителите не могат да си я позволят, защото е скъпа.

 

Само в Пловдивска област болните деца от сънна апнея са над 100. Едно от тях е 11-годишният Райчо от Асеновград. Лекарите открили заболяването му преди две години, а от няколко дни състоянието му се влошило и нощно време изпада в кризи.

 

„Почва да поема силно дъх и се събужда. Вече въздух не му стига. Става, започва да рита, изкривява се и така. Вода му хвърлям, духам му в устата. Докога така ще му помагам, вече Господ знае. Той като заспи, аз осъмвам цяла нощ над него, да не направи някоя беля, да не се задуши, да не умре”, разказва майката на Райчо - Галя Даутова.

 

Единственото спасение са апаратът и маската за дишане. Те обаче струват 3030 лева. Това е целият едногодишен доход на семейството. Майката е безработна и сама се грижи за детето си.

 

„Аз получавам за него, с ТЕЛК-ово решение сме, пенсионно 240 лева, детски добавки 100 лева и транспортни услуги там за лекарства 30 лева”, добавя майката Галя Даутова.

 

За да спаси Райчо, лекуващият му лекар – д-р Терзийски - му дал назаем за няколко вечери апарата от кабинета си. За него обаче тази вечер чака и друго дете, което през нощта също не може да диша.

 

„За съжаление България заедно с Румъния, тези две страни са единствените, в които не се реимбурсира от Здраваната каса както диагностиката, така и лечението на сънната апнея, както при възрастни, така и при деца. Това е голям проблем чисто финансов, тъй като апаратите не са евтини”, обяснява д-р Кирил Терзийски от Катедрата по патофизиология – Пловдив.

 

От Здраваната каса обясниха, че скъпоструващият апарат не попада в списъка на безплатните консумативи, заложени в рамковия договор. Затова родителите трябва да се спасяват сами. А като Райчо ще има още деца, твърдят лекарите.

 

„Тези случаи все повече нарастват и ще нарастват във връзка със световната пандемия от затлъстяване”, добавя д-р Кирил Терзийски.

 

„А би трябвало Здраваната каса да го поеме този апарат.  Аз ако ги имам, не 3000 лева, а 30 000 ще дам, за да му удължа живота”, казва още майката на Райчо.

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Ако искате да помогнете на семейството, банковата сметка е:

 

ЮРОБАНК, КОД BPBI7924,  BIC BPBIBGSF
IBAN BG 35BPBI79241083110001
ГАЛЯ ДИМИТРОВА ДАУТОВА,
АСЕНОВГРАД УЛ”ЛАЛЕ БАИР” 49