От тях може да се развие рак и затова изискват незабавен преглед

Пет фактора отличават обикновената бенка от тази, която е рискова за развитие на рак и изисква незабавен преглед от кожен лекар. Тревожните бенки са асиметрични, с размити граници, променят цвета си, променят диаметъра си и могат да се надигнат над кожата. Това е правилото, което ни дава възможност сами да определяме дали имаме необходимост от консултация с лекар, обяснява един от най-добрите дерматолози в България от Кожната клиника в Александровската болница доц. Жана Казанджиева, пред Дарик радио

 

Тя допълни, че никой у нас не е застрахован от най-тежкия кожен рак меланом и припомни, че днес се излагаме много повече на ултравиолетовите лъчи на слънцето, отколкото преди 15 години, когато не сме празнували Коледа и Нова година например в Турция или пък на Малдивите.  

 

Има едно много просто правило, което можете да намерите и в интернет, и на сайта на дружеството. Това е т.нар. ABCDE правило, което ни дава възможност сами да се ориентираме дали някоя бенка тревожно се разраства или пък става злокачествена. „А" идва от асиметрия, което означава, че ако прекараме мислена линия между двете половини на бенката, те трябва да бъдат почти равни. „B" идва от английската дума border, което значи граница - това са краищата на бенката и те трябва да бъдат равни. Бенката не трябва да пуска тъмни пипала към околната кожа. „C" идва от colour, което значи цвят на английски език. Тук също има няколко особености - цветовете трябва да са светло кафяво и по-тъмно кафяво. Опасно е, когато една бенка става черна, когато се появят сини или бели участъци в нея, тогава веднага трябва да се отправим към дерматологичния кабинет. „D" е най-лесният показател, а именно - диаметърът. Ако се съмнявате, че една бенка по тялото ви се променя, измерете нейния диаметър и проверете отново след месец или два. Ако диаметърът се е увеличил, веднага посетете дерматологичен кабинет. Последната буквичка, която беше добавена преди две години е „Е". Тя означава еволюция или елевация - надигане. Когато една бенка или част от нея се надигне или уплътни, това вече е опасно и тя трябва да бъде отстранена, обяснява доц. Казанджиева.

 

На въпроса нормално ли е бенка да сърби или да се усеща, дерматологът обясни, че това се случва, особено за бенките, които са на места на триене - да кажем под колана или на мястото на някакъв ластик на бельо или на блуза. Случва се и под влияние на слънцето, в случай, че сме изгорели силно. Като цяло обаче е хубаво такива симптоми да няма в областта на бенката.

 

Информация: dariknews.bg