На препитването утре ще се явят над 50 000 зрелостници

 

Последни приготовления в цялата страна преди матурата по български език и литература. На препитването утре ще се явят над 50 000 зрелостници. 

 

В интернет валят предложения за различни видове пищови и теми срещу заплащане. 

 

Точно в 17:00 часа днес в цялата страна започна запечатването на класните стаи, в които утре 12-класниците ще влязат за задължителната матура по БЕЛ. Запечатват се дори санитарните възли на етажа. Преди това учители и родители проверяват за предварително оставени мобилни телефони и други устройства за преписване.  

Още по темата

 

Още в ранни зори започна монтирането на нови камери в класните стаи. Те ще са с по-добро качество от старите и дори с т. нар. „умни” датчици за улавяне на звуци.


 
Въпреки драконовските мерки обаче и тази година се очакват опити за преписване. След като в навечерието на Матури 2015 анонимен профил с името Пейо Яворов пожела успех на зрелостниците, то сега във Facebook „проговори”  Димчо Дебелянов. 

 

„Здравейте, скъпи зрелостници, надявам се тази година да сте ми обърнали повече внимание“.

 

А анонимни Елин Пелин и Вазов гарантираха, че няма да се паднат.


 
В интернет се появиха и стотици сайтове и потребители, предлагащи отговорите на предстоящите матури. 

 

„Ако някой желае помощ за матурата, да ми пише на лично съобщение. При група от 5 човека има намаление”, се казва в една от обявите. 

 

„Вече предлагат верните отговори, а тестът още не е създаден. Той ще се генерира през нощта”, коментира Лазар Додев, дирекция „Организация, контрол и инспектиране" към МОН. 

 

Утре на изпит са и 7-класниците. Петър твърди, че няма намерение да преписва, но знае как ще се опитат да препишат приятелите му. 

 

„Аз съм чувал за втори телефон, който си носят децата, за да могат да получат есемес и когато отидат до тоалетната, да могат да препишат. Също и за микрослушалки, през които някой да им диктува”, обясни Петър. 

 

Търговията с пищови се е превърнала в печеливш бизнес, категорични са от образователното ведомство. Досега са открити 9 фирми, които свободно предлагат модерни средства за подсказване.

 

„С приемателно устройство. С кабелче, което върви оттук и влиза в ухото. Слушалка, която се вкарва, тя е колкото топче и после се вади с магнитче. Има химикалки и часовници с дисплей”, обясни Лазар Додев. 

 

Хартиеният пищов също остава класика най-вече за учениците от по-бедните региони на страната. 

 

Срещу скромна сума книжарниците предлагат дори ксерокопиране на цял учебник в миниатюрен вариант. По-скъпи са хендсфритата. Цената им варира между 50 и 100 лева. Има опция и за „слушалка" под наем. За 48 часа цената ѝ е 30 лева.