СЗО предупреждава за опасност от разрастване на заразата

 

Вирусът Зика може да удари Европа това лято. Предупреждението идва от Световната здравна организация (СЗО). Учените обясняват, че се увеличава риска от разпространение на заразата в края на пролетта и началото на лятото заради затоплянето на времето, когато по-усилено се размножават комарите. 

Още по темата

 

Още през февруари от СЗО обявиха разпространението на Зика като глобална заплаха, а случаите в Европа вече са над 4000. Страната ни е подготвена за евентуална епидемия. В  лабораториите вече са взети мерки, така че да могат да се поставят бързо диагнози.

 

Успоредно с готовността на учените да се справят с вируса, у нас се провежда и симулационно обучение за справяне с епидемия от Зика. Риск за България има, но той не е голям, категорични са експертите.

 

По-опасният вид комари, разпространители на вируса, не се среща у нас и в страните около нас. Хората, които пътуват към африканските страни, трябва да се имунизират предварително за жълта треска.

 

Заразяването с вируса причинява висока температура и кожни обриви, които отминават за няколко дни. От Столичната община уверяват, че пръскането в цяла София срещу комари и кърлежи е започнало още миналия месец и ще продължи до началото на лятото при сухо време.