Традиционният за района занаят оживява в ръцете на Димитринка Илиева

Уроци по гайтанджийство дават в Габрово. Вече втори ден един от традиционните за района занаяти оживява в ръцете на Димитринка Илиева, която показва уменията си в Гачевската къща, разположена над коларо-железарската работилница до църквата в музея, информира Dariknews.bg.

Още по темата

 

След 1826 г. армията на Османската империя станала редовна и това дало тласък на развитието на гайтанджийството като занаят. Поръчките били основно за униформите на войниците. Гайтани се ползвали и в българските народни носии. С времето хората започнали да носят друг тип дрехи и на майсторите им се наложило да пренастроят производството си.

 

„Габровките търсели гайтаните когато обзавеждали жилището си", припомни Величка Илиева, главен уредник в ЕМО „Етър". Мотивите можело да бъдат забелязани върху връхни дрехи, поли и елечета. Тази мода се запазила до 80-те години.

 

Количеството гайтани, произвеждани в работилницата на Етнографския музей „Етър" през 70-те и 80-те години на ХХ век е било значително, разказват жените. Близо до бившия паметник на Васил Левски по посока Соколски манастир съществувала гайтанджийска работилница, собственост на музея. Чарковете в нея били на ток, а след края на работния ден майсторите слизали към музея с топове гайтан на раменете си. Продукцията отивала за носиите на фолклорните състави от хилядите читалища в страната. Днес такива поръчки са рядкост, защото се прилагат различни имитации. Гайтанът все още се използва в изработката на облекло, но само от истински ценители.

 

Стажант-редактор: Стефан Нанкинов

 

Още новини от Габрово и региона четете ТУК