В случай на атентат правителството може да обяви извънредно положение за срок от 15 дни

Унгарският парламент прие поправки в конституцията, които позволяват в случай на терористична заплаха да се обяви извънредно положение и да се задейства армията за налагането на ред в страната. Управляващата партия на премиера Виктор Орбан получи подкрепата на крайнодясната Йобик и така си осигури необходимите две трети гласове за осъществяване на промените, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Още по темата

 

В случай на извършването на терористичен атентат или на заплаха от извършването на такъв правителството може да обяви извънредно положение за срок от 15 дни. Но за въвеждането на извънредно положение, както и за неговото удължаване с максимум още две седмици изпълнителната власт отново ще се нуждае от подкрепата на конституционното мнозинство в парламента.

 

При терористичен акт „армията може да бъде мобилизирана, ако силите на националната служба за сигурност са недостатъчно“. Предвижда се законът да влезе в сила от 1 юли.

 

Унгарските депутати приеха и други поправки в различни закони, които са предложени от МВР. По-конкретно за създаването на информационен и криминологичен център за борба с тероризма, който ще замени съществуващия център за борба с организираната престъпност. Новата структура ще се подчинява на МВР, сред нейните задачи – комплексната оценка на терористичните и други рискове и предоставянето на информация на правителството.