Призраци от миналото на българското образование

Училища за продан... Десетки училища на пазара за имоти. Продават се за хиляди. В същото време други се превръщат в обори. Само за последните 10 години са закрити над 700 училища в страната. Какво се случва със сградите, след като първият звънец спре да бие, провери екип на „Здравей, България”.

Бодлива тел, вместо врата. Мучене на крави, вместо детски смях. Така днес посреща посетителите си бившето училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Горна Росица. В средата на 90-те училището е закрито. Днес няма следа, която да напомня за живот. Няма и табела, няма име. Само пуста, полуразрушена сграда. Останки, които будят спомените от миналото на бившите ученици.

В началото на миналия век жаждата за знания накарала хората от селото да си направят собствено училище, със собствени средства и труд. Сега – отново с помощта на човека, сградата се руши. Днес единствените обитатели са животните. Вътре не влизат вече дори и крадци, защото няма какво да вземат.

Преди години учениците не влизали дори с обувките си вътре. Сега и с обувки е трудно да стъпиш вътре. През годините училището се доказало като най-доброто в страната. Сега е просто обор за животни. Че там някога е имало живот доказват само разказите на хората, чийто втори дом е била сградата.

15 години, след като звънецът е спрял да бие, бившият директор все още не събира смелост да се срещне с останките от неговия живот. Повече от десетилетие за имотът се търси собственик. Цената на сградата с най-хубавите детски спомени е 60 000 лева. Кой да я купи обаче няма. Да я пази задача има общината.

А междувременно броят на закритите училища у нас расте всяка година. Ден, след като екипът на Нова поиска интервю с представител на общината, в село Горна Росица последва проверка и собственикът на животните, живеещи на полупансион в бившето училище, бе глобен.

В следващата история обаче държавата отдавна няма нищо общо със собствеността на училището. След стотина километра ни посреща село Белица край Трявна. Хората там отдавна са си тръгнали. Останали са 20-ина възрастни хора, а липсата на хора опазила сградата. Поне отвън.

Добре дошли в училище „Васил Левски”! Само избелелият надпис на сградата напомня, че там някога са учели деца. Преди 15 години община Трявна е продала имота си с идеята новият собственик да върне живота в сградата. Но плановете се провалили и днес отново се продава за сумата от 160 000 лева. Времето е заличило почти всички признаци на живот. Останали са само спомените.

В интернет десетки училища в цялата страна търсят нов собственик, а цените зависят от големината на имота, както и от района, в който се намират. От 30 000 евро до над 100 000 евро.

Перспектива обаче има – откриваме я в село Драгижево. В края на миналия век там е имало училище. Сега е дом за възрастни хора. В полите на Стара планина виждаме начина, по който сградите могат да се съхранят. За това, че някога сградата е била училище, напомня само старото игрище. През 2009 година сградата е купена от частно лице с идеята да се превърне в дом за възрастни хора. И планът проработва. Три години в него живеят около 30 души.

Някога в тези класни стаи са се раждали лекари, писатели и политици. Днес раждат само мишки.