Варненският тубдиспансер е във финансов колапс и дългове от близо 700 000 лв.

Медици във Варна 14 месеца са без заплати, а болните се увеличават. Само двама лекари и една сестра се грижат за десетки болни във варненския тубдиспансер. Налага се през нощта пациентите да бъдат оставяни сами. 

По темата

Звеното, в което се лекуват болните от цяла Североизточна България, е във финансов колапс и с дългове от близо 700 000 лева. Заплахата тези болни да се окажат на улицата, заразявайки други хора, е съвсем реална. Медиците разказват, че живеят със заеми и елементарни лишения. Разчитат на близките си.

Отчаянието и мизерията са първото, с което пациентите се сблъскват, идвайки да се лекуват от туберкулоза. Сякаш „жълтата гостенка“, доскоро смятана за белег на нищета, е заразила не само хората, а и системата, грижеща се за тях.

Единствената медицинска сестра е там от сутринта по свое желание, ще кара и нощна смяна. Посреща поредният болен. Там се лекуват туберкулозно болните от цяла Североизточна България. По 30 лева на ден плаща за тях министерството. Реалната издръжка обаче е около 80 лева.

От месеци общинският съвет във Варна е взел решение лечебното заведение да бъде преструктурирано към една от двете големи болници, за да се реши проблемът с недостига на финансиране. 

Репортер: Искра Урумова