Политическата криза в страната се задълбочава

Щети за стотици хиляди и закани за още по-радикални протести в Македония. Политическата криза в страната се задълбочава, след като управляващите два пъти отмениха изборите, макар че протестите засега стихнаха. 
 
В нощта на Шарената революция в Скопие преминаха над 20 000 души. А днес, сякаш нищо не е било. В Македония гневът е контролиран. Провокатори – няма, а щетите са премерени, не в цифри, а в цели. 
 
Управляващите пресмятат, че щетите след Шарената революция засега достигат 500 хиляди евро, а опозицията заплашва, че тя едва сега започва и нямат нищо против да ги платят. 
 
По темата
Опозицията е обвинена в организираност на протестите, а протестиращите, подобно на българските преди три години, са наречени соросоиди. Управляващата партия отказва контакт с медиите, за да разкаже за връзката им с американския милиардер. И два пъти се отказва от предсрочни избори. Въпреки договорът, че това ще се случи, подписан под егидата на Европейския съюз. 
 
„Имаме много механизми и на улицата и в институциите. Можем да ги превземем и ще ги превземем, за да може да предизвикаме нови избори в Македония”,  заяви Стефан Богоров, депутат от СДСМ. 
 
Стефан Богоров е най-младия депутат в македонския парламент. Не го гневят толкова отменените избори, колкото отказът на специализираната прокуратура да разследва съмненията за корупция. През април президентът помилва над 55 политици от обкръжението на бившия вече премиер Никола Груевски. Малко по-късно, амнистията за 22-ма от тях беше отменена. 
 
„Тази амнистия доказва, че ВМРО смъртно се страхуват от отговорност, защото знаят, че имат престъпници в своите редици”, смята Стефан Богоров. 
 
Недоверие не само към едните, но и към другите. От 80-годишния Трайко. Живял по времето на много правителства, на много идеологии.
 
„Тези се договарят. Едните ще протестират, другите - не. А всички взимат пари”, заявява мъжът.
 
С 800 евро пенсия не се тревожи. Но разказва, че не всички са така. Затова не вярва на протестите, защото не очаква нищо и след тях.
 
Трайко ни сочи боядисаните нови паметници. Не ги харесва нито преди, нито след боята. И не разбира този бунт. А протестиращите обясняват, че нападат само онези паметници, които нямат общо с македонската история.
 
„Груевски, който е архитект на всичко това, мисля, че и той самият не знае какво означават тези паметници. Има някои паметници, които наистина означават нещо за Македония и Шарената революция нито ги боядисва с боя, нито нищо. Това е ВМРО, истинското, старото ВМРО, което е част от историята на всички нас, не само на днешното ВМРО. Затова и не е докоснат от протестиращите”, заявява Стефан Богоров. 
  
Паметникът на Прометей, арката на победата, мостовете над реката, белите статуи и сгради в римски или гръцки стил, струват на Македония над 650 милиона евро. Сега по тях се трупат още пари. В боя. Която трябва да бъде почистена пак от данъците на хората.