Искат се умения, както при приготвянето на кафето, така и при посрещането на гости

Кафе с мирис на вековни традиции в етнографска къща в Подбалкана. В Сопот разказват за културата на своите предци по оригинален начин - облечени "алафранга" и опитвайки кафе "алатурка".

Турско кафе на пясък. Звучи като сладка бабибина приказка. Вече можете да го пробвате в етнографската къща в Сопот, под асмата, на чардака. След Освобождението, младите хора в Сопот са ходили на кафе. Това е било мястото, където те общуват, както се казва, всички. Това са днес хората в Сопот, които възстановяват старата си традиция. Как се прави кафето, показва ни Марияна.

По темата

„Пясъкът е нещо донесено от Изтока. Такава е традицията, а и пясъкът най-бързо се нагрява”, обяснява Марияна Сарафова.

Искат се умения, както при приготвянето на кафето, така и при посрещането на гости, на топлата напитка със сладко.

„ От Ганковото кафене, кафе Централ, нашето кафе продължава тези традиции”, обяснява Стефан Филчев, директор на Къща-музей „Иван Вазов” в Сопот.

Зад всичко това, разбира се, стои и идеята за пренасяне на традициите днес.

„Ние акцентираме върху ултурно-историческото наследство на града ни. Да разчупим историята и културата, да покажем на цяла българия, да покажем на нашите съграждани как трябва да се подхожда с историята”, добавя кметът на Сопот Деян Дойнов.

Накрая може да си направите и ретро снимка за спомен.