Американските власти започнаха разследване

Протести в Съединените щати заради два поредни случая на убийство на чернокожи от полицаи. За да предотврати разрастването на протестната вълна, американското министерство

По темата

на правосъдието започва разследване. 
              
Приятелката на чернокож мъж предава на живо във Facebook секундите, след като полицай го прострелва в предградие на Минеаполис, щата Минесота. Служителят на реда спира колата заради неработещ стоп. Свидетел става дъщеричката на жената. Тя казва, че мъжът посегнал, за да извади шофьорската си книжка, а полицаят стрелял.  

Ден по-рано в Батън Руж, Луизиана, имаше друг подобен случай. Две видеа показват смъртоносната схватка. На тях ясно се вижда как 37-годишният Алтън Стърлинг е повален на земята от двамата полицаи, след което прозвучават изстрели.

Тези кадри показват само част от историята. Полицаите се отзовават на мястото след сигнал на 911 за мъж, който заплашвал с пистолет. Инцидентът става пред магазин, чийто собственик казва, че познава Стърлинг, че не е имал пистолет, а полицаят го извадил от джоба му по-късно. Според съдебните лекари Стърлинг е починал от няколко изстрела – в гърба и гърдите. Сега семейството на Стърлинг иска справедливост.

Разследването е поето от ФБР и Министерството на правосъдието.

Инцидентът предизвика протести в Батън Руж, Луизиана, които засега са мирни.

Предупреждаваме, че някои от кадрите в репортажа не са подходящи за деца!

Кореспондент: Ясен Дараков