Очакват се нови рекорди до края на годината

Първите 6 месеца на 2016 г. са най-горещите на планетата в аналите и температурите са на път да подобрят нови рекорди до края на годината, тъй като климатичното затопляне продължава, заявиха американски учени, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

По темата

Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ оповести, че юни е 14-ият поред рекордно горещ месец, като средната температура е била 16,4 градуса Целзий. Тя е с 0,9 градуса Целзий по-висока от средните стойности. Последният месец, който не е бил рекордно горещ, е април 2015 г. Става въпрос за най-продължителния период от 137 години, свързан с покачване на глобалните температури. 
Учените поясниха, че рекордните горещини продължават заради комбинирания ефект от дължащото се на човешката дейност глобално затопляне и климатичния феномен Ел Ниньо - периодично затопляне на Тихия океан, което променя времето по света и затопля планетата. Според експерта по климата от НАСА Гавин Шмид, феноменът Ел Ниньо обаче е допринесъл за едва 40 процента от покачването на температурите от началото на годината в сравнение с 2015 г., докато останалите 60 процента са свързани с други фактори, сред които затоплянето на Арктика, което се обяснява с парникови емисии в атмосферата. 
"С изчезването на Ел Ниньо и появата на Ла Ниня в Тихия океан 2017 г. не би трябвало да е толкова гореща - прогнозира климатологът. - Горещината между януари и края на юни бе разпространена в по-голямата част от планетата, най-вече в Арктика, а единственото изключение бе Антарктида. Първите 6 месеца на годината бяха не само най-горещите в аналите, но и с 1,3 градуса Целзий по-горещи в сравнение с последните две десетилетия на 19-и век. По-важното е, че 2016 г. е с 1,5 градуса Целзий по-гореща в сравнение с прединдустриалната епоха."
Значително по-високи от средните температури бяха измерени в повечето океани през юни. Рекордни температури бяха регистрирани в централната и южната част на Тихия океан, северозападната и югозападната част на Атлантическия океан и североизточната част на Индийския океан. 
Шмид и експертът по климата Джейк Крауч от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата смятат, че 2016 г. вероятно ще е третата поред най-гореща година, откакто се води статистика. 
Данни за температурните стойности на планетата се събират от 1880 г.