Ако нивата на въглеводород останат същите, каквито са в момента, хората няма да могат да излизат навън

Учени предвиждат, че до края на този век в някои държави от Персийския залив времето ще бъде толкова горещо, че няма да може да се излиза навън.

 

До 2100 г. части от Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бахрейн и други държави ще бъдат подложени на екстремна комбинация между горещо време и суша, пише британското издание „Independent”, цитирано от БГНЕС.

 

Ново проучване на базата на компютърна симулация изследва как ще се променят температурите в глобален мащаб, ако нивата на въглеводород останат в настоящите си стойности. Според него ще се появи нов вид горещи вълни, които ще се отразят на Персийския залив по начин, който не е наблюдаван откакто на Земята има хора. Там температурите ще варират между 74 и 77 градуса по Целзий в продължение на минимум шест часа на ден. При такива горещини човешкото тяло става неспособно да отделя пот, която помага за разхлаждането.

 

Така нареченият „индекс на горещината“, на базата на който се предвиждат тези градуси, измерва както температурата, така и влажността. При 50% влажност е необходимо температурата да е 45 градуса, за да се чувства като над 70. Но ако влажността се повиши до 100%, температурата може да бъде и едва 35 градуса, а да се усеща като 77.

 

Подобни високи температури могат да се очакват всеки ден. Те обаче ще бъдат на вълни, ще се появяват по-рядко – средно веднъж на десетилетие.

 

Единственият начин да се избегне подобна жега е да се ограничат емисиите на парникови газове, твърдят специалисти.