Дори и хората в добро здраве ще са застрашени

Ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, до края на века климатът в райони от Близкия изток ще стане непоносим за човешкия организъм, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

 

Топлинният индекс, който комбинира горещина и влажност, ще достигне 74-77 градуса по Целзий за най-малко 6 часа, показват компютърни симулации. При подобна температура човешкият организъм не може да си поеме дъх от горещина. Възрастните и болните обикновено са най-засегнатите от горещините, но в случая температурите ще са толкова високи, че и хората в добро здраве ще са застрашени, увериха здравни експерти. 

 

Човешкият организъм може да понесе горещина за известно време. Помислете обаче какъв ще е ефектът, ако трябва да се понесе голяма горещина в разстояние на 6 и повече часа. Светът не е виждал подобен вид дълготрайна комбинация от горещина и влажност. Но поради уникалното географско положение на Близкия изток, климатът в региона и прогнозите за увеличаване на горещините в случай, че емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, това ще се случва приблизително на всяко десетилетие до края на века.