Обвиняемият беше арестуван при акция, заснета от екип на „Разследване”

Окръжният съд в Благоевград постанови 3-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 3000 лева на иманяра Кирил Гемеджийски, опитал да продаде златна римска огърлица. Той и синът му Владимир бяха арестувани при акция на ГДБОП през юли 2013 г., заснета от екип на „Разследване” по NOVA.

Близо две години след началото на делото, Владимир бе оправдан от магистратите.

Наказанието на Кирил е за притежание на културни и археологически ценности, които не са регистрирани. Иманярите бяха задържани в дома им в кв. „Грамада” по сигнал, че готвят продажба на ценни антични предмети.

Днес магистратите приеха, че синът Владимир е невинен за това, че пред дома си е предложил за продажба огърлицата с тегло 38,55 грама, изработена от високопробно злато, с малки примеси на сребро и мед и оценена на 37000 лева.

Съдът постанови огърлицата да бъде върната на Владимир. Бащата Кирил бе признат за виновен за това, че в дома си държал 41 движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Сред намерените предмети са пръстени и монети, оценени общо на 343 лева.

Наказанието може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния съд в София. Девет месеца след полицейската акция за ареста на иманярите, накитът беше оценен като автентичен, рядък по рода си римски предмет. Той бе изложен във фоайето на Министерството на културата.

Цялото разследване - във видеото.

Репортер: Екатерина Николова