Според него това е организирана и подготвяна акция

При атаката в Мюнхен си личи почеркът на ИДИЛ. Това смята бившият началник на разузнаването ген. Кирчо Киров. Той отбеляза в интервю за Агенция „Фокус“, че към момента все още няма достатъчно данни за случилото се, но няколко момента правят впечатление. 

По темата

„Този акт се случва на няколко места – минимум на три места в Мюнхен по първичната информация на медиите. От тази гледна точка той наподобява в известна степен това, което се случи във Франция и аз бих го определил не просто като терористичен акт, а като терористична операция. Очевидно е, че това е организирано и едва ли е организирано в последните един или два дни”, коментира ген. Киров.

По думите му са очевидни и целите, които преследва тази операция.

Това е максимум жертви, максимум параноя и всяване на ужас и страх. Всичко това беше постигнато да отрицателно време в един огромен мегаполис, какъвто е Мюнхен и то в едно спокойно общество, каквото е немското”, допълни той.

„Правят впечатление и способите, с които беше реализирана тази операция – чрез огнестрелни оръжия и на този етап липсва информация за наличие на взривни вещества”, изтъкна ген. Киров.

 „Забележете всичко това се случва в петък, когато в тази спокойна част на Германия, най-развита част, населението се готви за уикенда, за своята почивка, както са привикнали немците и то по едни злокобен начин, който всява страх и ужас”, отбеляза още ген. Киров.

Той допълни, че не изключва извършителите да имат и помощници, така както разследванията след атаките във Франция и Белгия са установили.

„Видимо е, че службите и в Германия, и в другите страни по света продължават да се движат на една крачка след терористите и това предопределя успеха на тероризма. С минимум средства - максимум ефект, но на базата на обстоятелствата, че терористите са хората, които притежават инициативата, а който владее инициативата, в него е гаранцията за успех”, каза още Кирчо Киров.