Причината – да не се дразнят децата с друго вероизповедание

По темата

„В Германия светската държава отстъпва. На родителите се казва да не правят на децата сандвичи със свинско, защото си разменят с другите, а имат мюсюлманчета в училищата.Момичетата не трябва да се обличат с по-къси поли. Държавата отстъпва на някакви средновековни правила”. Това каза в „Здравей, България” Иван Бакалов – журналист, E-vestnik.bg.

Димо Гяуров, бивш директор на НРС, допълни, че се обсъжда в големите столове да не бъде сервирано въобще свинско, за да не се дразнят децата с друго вероизповедание.

Иван Бакалов заяви, че ситуацията с атентатите изглежда по-страшна, отколкото е в момента.

„Ще стане по-страшно. Тук не става дума за терористични организации, а за радикален ислям. Той невинаги е организиран. Това са промити мозъци от деца. Има атентатори, които са самотни вълци и в Израел са почти всекидневие – това е омразата на ислямизирани хора към западната цивилизация”, каза той.

По думите му, за да има противодействие, трябва да има поставена точна диагноза.

„В момента хората се шегуват, че амок е новото подразделение на „Ал Кайда”. Има „димна завеса” в германските медии – пускат, например, името „Давид”, вместо „Али” (*бел.ред. – става дума за нападателя в Мюнхен), за да прикрият мюсюлманското име. Пускат, че е десен почитател на Брейвик. Това е преекспонирано. Една от причините за това е, че в Германия има 10 милиона мюсюлмани, приеха още милион и половина за последната година. Не искат да се създават настроения. Второ – според тях не трябва да се обвинява религията”, коментира журналситът.

Димо Гяуров обясни, че това какъв е един акт се определя от мотивацията на извършителя. „На този етап това, което се случи в Мюнхен, е трудно да се определи като класически терористичен акт от мотивиран от ИДИЛ човек. Аз съм склонен да приема обяснението на немските власти. Обективни данни за саморадикализиране на това момче в Мюнхен няма. Важно е говорителите по такива теми да не насърчават паниката. Няма никакви достоверни данни, че човекът от Мюнхен е викал „Аллах Акбар”. Може да има косвено влияние от ИДИЛ”, каза Гяуров.

Той добави още: „Имаме 90 души в мюфтийството у нас, изпратени от Турция, които са на заплата от Турция. Те са с дипломатически статут. Чужда държава контролира вероизповеданието на нашата територия. Доколкото имаме опасения, че в Турция може да придобие един друг образ, радикален, политиката може да се пренесе тук чрез тези 90 човека”.