Германските медии мълчат за сериозността на радикализацията

По темата
Паника и хаос в Мюнхен. Един-единствен атентатор успя да парализира третия по големина град в Германия. Градският транспорт е застинал, полицията призовава хората да останат по домовете си. Въпреки това, хората се скитат наоколо, коментира германското издание Tagesspiegel. И много от тях чрез своите смартфони разказват във Facebook и Twitter истории на ужасите. Няколко пъти полицията предупреди да не се спекулира с изображения от мястото на терора в социалните мрежи. Той обаче е навсякъде. И благодарение на модерните комуникации неговото грозно изражение не може да бъде възпряно. 
 
Преди няколко дни едно 18-годишно момче уби 9 души и хвърли в траур техните роднини... както и родителите си, които ще страдат и за него, и за жертвите му. Стореното от Давид Сонболи за пореден път повдигна въпроса за интеграцията на мигрантите в европейското общество. Германските медии с нескрито удовлетворение съобщиха, че не става дума за тероризъм, а за действие в състояние на амок, и че стрелецът не е бил свързан с ИДИЛ, а е бил психически неуравновесен тийнейджър. При това пренебрегнаха най-важното - че извършителят е от семейство на мюсюлмански имигранти, и от ранна възраст се е чувствал като изгнаник в германското общество.
 
Какъв е той в крайна сметка – безумец или терорист? Или „две в едно”? Той е израснал в покрайнините на Мюнхен - в обкръжение на мигранти и социално слаби, в една депресивна среда. Такава градска субкултура се развива в цяла Европа – в Германия, Франция, Великобритания, Швеция. 
 
Една седмица по-рано - също в Бавария, 17-годишен афганистанец извърши друга атака. Причината бе същата - той не беше успял да се адаптира към "западните ценности". Оттам - психични проблеми, омраза към околните. 
 
Аналогични процеси, но много по-мащабни, протичат във Франция, където граждани със северноафрикански произход вече повече от три или четири (!) поколения не могат да се интегрират във френското общество. Голяма част от тях се намират в гетата, пушат трева, слушат африкански рап и ненавиждат страната, която ги приютява, коментира Inosmi.ru. 
И някак лековато звучи изявлението на канцлера Ангела Меркел, че "можем да се справим". Опитът показва, че успешната интеграция на лица от Африка и Близкия изток в Западна Европа е практически невъзможно. Децата на мюсюлманите се изолират още от детската градина и началните класове в училище. 
 
Въпреки това, големите медии и партиите упорито игнорират сериозността на проблема с мигрантите. Западните политици панически заобикалят тази тема. Само кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп се осмели да говори и с характерната си прямота заяви, че Франция и Германия са заразени с тероризма. И че за това трябва да обвиняват себе си, тъй като са допуснали твърде много мигранти на територията си. Впрочем, всеки трезвомислещ човек е наясно, че пристигането в Европа на милиони хора от "третия свят" е като бомба с тиктакащ механизъм.
 
Колко дълго ще продължи този урок по „политкоректност” и „толерантност” пред лицето на увеличаващите се терористични актове и социокултурни сблъсъци? Нарастващото влияние на дяснорадикалните и националистическите движения в Европа подсказва, че обръщането на страницата е близо. А дотогава светът ще продължава да изписва „Je suis… какво ли ще е следващият път”. 
 
Автор: Гергана Тенева