Най-престижната спортна надпревара ще продължи до 21 август

От днес светът е Олимпиада! 
 
С бляскава церемония беше даден стартът на 31-вите Летни олимпийски игри. Пищно бразилско откриване с над 6 000 танцьори взриви в нощта срещу събота митичния стадион „Маракана” - съоръжение с над 75 000
места. 

 

Церемонията по откриването продължи близо четири часа. И предложи няколко основни теми - от пристигането на европейците и срещата им с местните жители до климатичните промени и пагубното влияние, което те могат да окажат върху крайбрежни градове като Рио де Жанейро.

Отговор получи и един от най-често задаваните въпроси на всяка Олимпиада - кой ще запали олимпийския огън на стадиона. В Рио това беше Вандерлей де Лима - състезател по маратон, който не е толкова известен на широката публика, но е популярен в Бразилия, най-вече със странен инцидент, който му отне олимпийската титла през 2004 г.

Повече коментари обаче предизвика въпросът кой НЕ запали олимпийския огън. Най-популярният спортист на Бразилия - футболната легенда Пеле, обяви, че физическото му състояние не позволява да се появи на "Маракана" за церемонията.

Българският олимпийски тим повече най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова.

Страната ни ще бъде представена от 51 спортисти на Олимпиадата. 

Състезанията във всичките общо 28 спорта ще се провеждат четири големи зони – „Маракана”, „Барра”, „Деодоро” и „Копакабана”. 

Олимпийско място в игрите това лято ще намерят още два спорта - голф и ръгби, с отбори от по 7 души. За ръгбистите това ще е дебют на Олимпиада. Голфът пък се завръща на олимпийската сцена за първи път от далечната 1904 г. насам.
 

Как Рио ще посрещне спортистите и феновете?

Медали чакат 11 000 спортисти. Във вечната класация на златните отличия засега водят американците със 1070, следвани от руснаците с 486 и Германия с 355. 
 

МЕЧТАТА ЗА РИО: Българските спортисти се впускат в битка за медали

Нашата страна до този момент има 52 титли, като най-успешната Олимпиада за българите е тази в Сеул, когато родните спортисти завоюваха 10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови отличия. Последната ни олимпийска титла е на Румяна Нейкова от игрите в Пекин през 2008 г. 
 

Румяна Нейкова: Бих се замислила да участвам на Олимпиадата в Рио

Разходите на Бразилия за провеждане на Игрите са близо 11 млрд. долара. Около 1,4 млн. билета за различните състезания все още не са продадени.
 
Залозите за Рио вече започнаха. Една от големите букмейкърски компании във Великобритания дава най-големи шансове за първо място при медалите на САЩ, Китай, Германия, Великобритания и Австралия.
Игрите ще завладеят с пълна сила сърцата на спортните фенове по целия свят в следващите 17 дни.
 
Скандали и напрежение преди старта на Олимпиадата

Провеждаща се веднъж на четири години, Олимпиадата си остава най-авторитетната спортна надпревара в света. Още от Древността, когато са се организирали игри в чест на бог Зевс в град Олимпия,

участието на форума е било истински престиж. Така е и до днес. Неслучайно и кредото на Игрите, избрано по идея на Пиер дьо Кубертен, гласи: „Най-важното нещо на Олимпийските игри не е да спечелиш, а да вземеш участие. Така, както най-важното нещо в живота не е триумфът, а борбата. Важното не е да си победил, а да си се бил добре”. Думите са на Епископ Етелберт Талбът и са изречени през 1908 г. преди IV-те Летни олимпийски игри в Лондон, а вече толкова години продължават да отекват в олимпийското съзнание.

Да спасиш 20 живота и да стигнеш до Олимпиадата в Рио

И така чак до днес, когато за първи път най-значимата спортна надпревара ще се проведе в държава от Южна Америка - Бразилия.

Олимпийският огън вече гори в Рио де Жанейро – на митичния стадион „Маракана“ - а пламъкът му, символизиращ мир, единство и приятелство, сякаш предвещава интригуващи спортни битки, подчинени на спортсменството и високите човешки ценности.